Recent, pe 10 ianuarie, la Geneva s-a desfășurat o nouă rundă de discuții dintre Federația Rusă și SUA. În ciuda relațiilor destul de tensionate și în condițiile lipsei unui progres evident, atmosfera dintre cele două părți a părut cordială. Părțile au discutat în principal tensiunea de la hotarele Ucrainei, generată de prezența celor 100 000 militari ruși. Părțile s-au expus direct, dar profesionist, iar în acest articol menționăm principalele afirmații ale reprezentanților ambelor părți.
Diferențe în abordare
Precum s-a menționat și anterior, SUA și Federația Rusă au abordări diferite în ceea ce privește negocierea problemei ucrainene. Acest lucru a fost menționat și de către ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov:
„Din păcate, avem o mare diferență în abordările noastre de principiu cu privire la acest lucru. Statele Unite și Rusia au, în anumite privințe, opinii opuse cu privire la ceea ce trebuie făcut”.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman a menționat în acest sens: „Am fost fermi… în respingerea propunerilor de securitate care sunt pur și simplu neîncăpătoare pentru Statele Unite”. Cu toate acestea, Sherman nu a fost atât de categoric în ceea ce privește diferențele de abordare. Sherman a sugerat și posibilitatea unor compromisuri reciproce, spunând că Washingtonul este deschis să discute un subiect delicat precum desfășurarea de rachete în Europa, precum și limitarea dimensiunii și sferei de aplicare a exercițiilor militare.
În același timp, Rusia neagă orice astfel de plan și spune că răspunde la ceea ce numește comportament agresiv din partea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și a Ucrainei, care s-a înclinat spre Occident și aspiră să se alăture alianței.
Rusia împotriva NATO
În cadrul negocierilor, Ryabkov a repetat un set de cereri ample, inclusiv interzicerea extinderii în continuare a NATO și încetarea activității sale în țările din Europa Centrală și de Est care au aderat după 1997. În acest sens, Federația Rusă a fost destul de fermă:
„Pentru noi este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, niciodată membră a NATO. Nu avem încredere în cealaltă parte”.
Federația Rusă, de fapt, vorbea și mai înainte despre acest set de condiții: „Avem nevoie de garanții fierbinți, impermeabile, anti glonț, obligatorii din punct de vedere juridic. Totodată, cel mai curând, chiar și rușii înțeleg că o bună parte din aceste condiții nu pot fi acceptate de către cealaltă parte.
Reieșind din aceasta, reacția a fost una previzibilă. „Nu vom permite nimănui să încalce politica ușilor deschise, promovată de către NAT”, a menționat Sherman, spunând că Statele Unite „nu vor lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO”.
Riscul invaziei ruse
Ambele părți au spus că Rusia a declarat că nu intenționează să invadeze, ceea ce Ryabkov a spus că nu se va întâmpla niciodată, dar Sherman a spus că nu știe dacă Rusia este dispusă să detensioneze. În același timp, Federația Rusă s-a plâns că partea americană nu a arătat o înțelegere a urgenței situației. Deși nu a existat un termen limită, Rusia nu este pregătită să aștepte săptămâni sau luni, a spus el.
Ryabkov a spus că Rusia trebuie să vadă mișcarea NATO, iar nerespectarea acesteia ar fi o greșeală care ar afecta propria securitate a NATO. În cazul în care asemenea mișcări nu vor fi întreprinse, Rusia ar răspunde într-un mod „militar-tehnic”.
Astfel, se pare că Rusia și Statele Unite nu au dat niciun semn că își vor reduce abordările privind Ucraina și securitatea europeană. Federația Rusă a repetat încă o dată cerințele înaintate mai înainte și, efectiv, a primit un refuz de așteptat. Federația Rusă și-a păstrat poziția agresivă în raport cu Ucraina – militarii ruși rămân în continuare dislocați la hotarul cu Ucraina.
Traian Albu