Economie

Guvernatorul BNM declară că inflația va crește strivitor până în semestrul 3 al acestui an. Media prognozată – 18,8%

Inflația va crește până în semestrul 3 al acestui an, după care se va tempera, dar nu va da înapoi prea mult. „Totul depinde atât de evoluțiile de pe piața mondială, dar și de politicile BNM, dar și ale Guvernului”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Acesta a ieșit cu prognoze sumbre pentru 2022, când inflația va sări de 20%, scrie sursa.

„Inflația va continua să crească și va fi înaltă până în trimestrul III 2022, după care sperăm că ritmul de creștere a prețurilor să înceapă să tempereze și dacă vom implementa măsurile noastre de politică monetară pe care le prognozăm și vor fi alte ingrediente la locul lor atunci s-ar putea să revenim spre țintă”, a declarat Guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit prognozelor BNM, de la 16,6%, cât a fost în ianuarie, în câteva luni inflația va sări de 20% și va ajunge la 20,5%. Abia spre finele anului, BNM speră cel puțin la o stopare a acestor creșteri.

„Rata medie a inflației, prognozate, este de 18,8%”, se arată în graficul prezentat de Armașu.

„Totul depinde de când și cu cât se vor ajusta tarifele la energia electrică, ce se va întâmpla cu tarifele la gaz. Din acest motiv, BNM a decis să majoreze rata de bază cu 2 puncte procentuale, de la 8,5 la 10,5. Astfel, cu 2% se măresc ratele la creditele overnight.

Inflația este importată și e practic imposibil să oprim acest șoc prin politica monetară. Noi putem doar să diminuăm efectele.

Și celelalte instituții ale statului să-și îndeplinească mandatul, să-și coordoneze acțiunile în această perioadă complicată ca să asigurăm că revenim cât mai curând la normalitate. Șocurile să fie absorbite și vorm reveni cu măsuri de relaxare a politicii monetare pentru a susține economia”, a mai declarat Armașu.

În noiembrie 2021, Banca Națională a Moldovei a prognozat pentru anul 2022 o inflație de aproape 15%. Cifra se bate cap în cap cu cea a Ministerului Economiei, care a prognozat o rată a inflației de circa – 6,9%. 

#BNM #inflație #Octavian_Armașu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button