Politică

Guvernul a denunțat două acorduri CSI

Este vorba despre un acord privind schimbul de informaţii în materie de protecţie a frontierelor externe ale statelor membre ale Comunităţii, semnat la Moscova pe 12 aprilie 1996, precum şi un acord privind condiţiile generale de aprovizionare cu mărfuri între organizaţiile statelor CSI, încheiat la Kiev pe 20 martie 1992.

Referitor la primul document, ministrul de interne, Ana Revenco, a spus că acordul este „irelevant” pentru Republica Moldova, întrucât mecanismele prevăzute de acesta n-au fost puse în aplicare în mod corespunzător, iar dacă va fi cazul, soluţia la problemele de protecţie a frontierelor externe va fi convenită cu ţările Comunităţii pe bază bilaterală, transmite Infotag.

„De asemenea, din cauza faptului că şi Ucraina se retrage din CSI, conceptul de frontieră externă cu spaţiul CSI îşi pierde relevanţa”, a spus Revenco.

Al doilea acord este denunţat din cauza faptului că „Moldova se conduce de principiile unei economii de piaţă, în care agenţii economici interacţionează între ei pe baza unor contracte individuale, fără nicio intervenţie a statului”. În nota explicativă se mai menţionează că prevederile acordului sunt „învechite şi nu reflectă realităţile situaţiei actuale” a relaţiilor dintre ţări.

După ce Moldova va sesiza Comitetul executiv, decizia de denunţare a acestui acord va intra în vigoare 12 luni mai târziu.

Dorin Recean a explicat că acordul a fost încheiat în 1992, pe când „toată lumea credea că URSS încă mai poate fi restabilită, iar guvernele ţărilor CSI s-au întâlnit pentru a discuta probleme comerciale, dar acum acest lucru nu este relevant – economia de piaţă nu funcţionează aşa”.

„Aceste două acorduri nu au adus beneficii niciodată ţării, iar acum acest lucru a devenit şi mai clar”, a spus premierul.

#Guvernul #CSI #acorduri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button