PoliticăSocietate

Guvernul Moldovei a acordat Premiile Naționale pentru 2023

Și în acest an, câștigătorii au fost aleși de comisia pentru acordarea Premiului Național pe baza documentelor depuse, cu referire la departamentul guvernamental pentru relații cu presa și protocol, transmite moldpres.md.

Premiile au fost înmânate de premierul Dorin Recan, care a mulțumit laureaților pentru promovarea valorilor naționale și a imaginii țării în întreaga lume.

„Mă bucur că oamenii din Republica Moldova au talentul de a crea opere de artă sau lucrări tehnologice care să-i facă pe oameni fericiți, să îmbunătățească viața oamenilor și să știe să modeleze viitorul Republicii Moldova. Vă felicit pentru aceste realizări și încurajez pe toți să contribuie în orice domeniu”, a spus premierul Dorin Recan.

Anul acesta, o serie de personalități științifice și culturale au fost distinse cu Premiul Național.

Ion Borș – producător, regizor și Marianna Starciuc – scenarist, decan al Facultății de Arte Teatrale, Coregrafie și Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice – pentru originalitatea filmului „Carbon”, promovarea imaginii Republicii a Moldovei şi dezvoltarea cinematografiei.

„În numele echipei de creație a filmului Carbon, dorim să mulțumim statului pentru acest premiu și pentru că a devenit primul partener economic al proiectului. Acest lucru este foarte important atunci când ești la începutul călătoriei și încerci să creezi ceva fără sprijin”, a spus Ion Borș.

Vladimir Palamarchuk – pentru activitatea sa fructuoasă, limbajul metaforic și simbolic al operei, care se remarcă prin îmbinarea elementelor de artă populară cu elemente inovatoare ale artei moderne, integrate organic în structurile artistice tradiționale, precum și pentru promovarea culturală valorilor la nivel național și internațional.

Larisa Turea – scriitoare, dramaturgă, Maestru în Artă – pentru lucrarea „Cartea foametei”, care dezvăluie atât prin mărturiile supraviețuitorilor, cât și prin documente originale de arhivă fenomenul foametei postbelice în perioada sovietică ca instrument de reducere a rezistenței la regimul comunist.

Nina Korcinski – Doctor în Științe Filologice, lector conferință universitară, critic și istoric literar, director al Institutului de Filologie Română. Bohdan Petriceyka Hașdeu – pentru lucrări critice literare scrise cu abnegație și activități fructuoase în domeniul culturii și științei filologice.

Nicolae Leahu – Doctor în Filologie, lector conferință universitară, poet, critic, director al Școlii Doctorale de Filologie, Facultatea de Filologie, Universitatea de Stat Bălți. Alec Russo – pentru toate activitățile sale.

„Este plăcut să ne uităm peste umeri și să le mulțumim celor care ne-au modelat și ne-au ajutat să ne realizăm. De asemenea, le mulțumesc contribuabililor care susțin acest premiu”, a spus Nicolae Leahu.

Ilona Stepan este director de conferințe universitare, director artistic și dirijor șef al Corului Academic Doina al Filarmonicii Naționale. Serghei Lunkevich, dirijor-șef al Corului Național de Cameră al Sălii cu Orgă, Artist al Poporului – pentru activitate remarcabilă și înalt profesionalism.

„Vă mulțumesc pentru acest premiu! Să știi că cea mai mare fericire este atunci când ești apreciat aici, acasă”, a subliniat Ilona Stepan.

Veaceslav Sambrish – regizor, Maestru în Artă, director artistic al Instituției Publice Teatrul Republican Luceafărul mun. Chișinău – pentru înaltă pricepere, promovarea imaginii teatrului, artelor spectacolului și culturii în țară și străinătate, precum și pentru realizări deosebite în spectacole în scenă.

Echipa Centrului Național de Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice din Moldova, formată din profesor universitar, doctor în științe tehnice, rector, cercetător șef, manager de proiect Viorel Bostan; Director conferință universitară, doctor, cercetător coordonator Nicolae Secrieru; cercetător Valentin Ilco, cercetător Vladimir Melnic, cercetător Alexei Martyniuc, cercetător Vladimir Varzaru – pentru dezvoltarea și lansarea nanosatelitului TUMnanoSAT al Republicii Moldova cu misiuni de cercetare de la Stația Spațială Internațională și pentru monitorizarea și promovarea tehnologiilor spațiale.

„Este incredibil că suntem aici astăzi. Cercetătorii și inginerii tind să fie mai puțin concentrați. Acest premiu înseamnă că ingineria are viitor în Republica Moldova și că cercetările vor continua cu siguranță”, a subliniat Viorel Bostan.

TeleFilm-filiala Teleradio-Moldova TeleFilm-Chișinău: regizorul Mircea Surdu, director adjunct și producător Leonid Melnic, regizorul șef Eugeniu Popovic, editorul Lucia Teut și cameramanul Roman Gatcan – pentru abordarea inovatoare, perseverența și dăruirea în activitățile lor, contribuția semnificativă la dezvoltarea a societății, promovarea principiilor morale și umanitare, precum și pentru consolidarea valorilor, moștenirii și imaginii Republicii Moldova.

Premiul Național de 100 de mii de lei este acordat anual de guvern în semn de recunoștință și apreciere pentru rezultate deosebite care au avut un mare impact asupra progresului științific, care au adus o contribuție semnificativă la promovarea imaginii țării pe arena internațională.

#Premiile_Naționale #Recean #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button