Politică

Hackerii ruși atacă infrastructura europeană: Cum ripostează țările

În iulie 2025, lumea a fost martora unei operațiuni cibernetice internaționale fără precedent, care avea să intre în istorie ca un punct de cotitură în lupta împotriva rețelei de criminalitate cibernetică pro-ruse NoName057(16). Sub numele de cod „Eastwood”, în perioada 14-17 iulie, agențiile de aplicare a legii și de informații din peste 15 țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Franța, Polonia, Suedia, Elveția, Finlanda și Ucraina, au efectuat un atac coordonat asupra infrastructurii unei rețele de hackeri care dăunase statelor care sprijineau Ucraina în războiul său împotriva Rusiei timp de mai mulți ani.

De la înființare, grupul a acționat ca braț digital din umbră al Kremlinului. Inițial, NoName057(16) a atacat doar sistemele guvernamentale și militare ucrainene, dar din 2023, printre țintele sale s-au numărat site-uri web parlamentare, bănci, mass-media și infrastructură critică din țările NATO și UE. În Germania au fost înregistrate 14 valuri de atacuri, în Elveția – atacuri în timpul summitului de pace de la Bürgenstock, în Olanda – un atac în timpul summitului NATO.

De regulă, hackerii folosesc atacuri DDoS — supraîncărcând resursele web cu trafic pentru a le dezactiva. Pentru a face acest lucru, NoName057(16) și-a creat propria rețea de bot-uri formată din sute de servere, automatizând procesul de atacuri cibernetice distructive.

Operațiunea, inițiată de Europol și Eurojust, a devenit un exemplu strălucit de cooperare internațională eficientă: a implicat țări din America de Nord, țările baltice, Europa Centrală și de Vest. Sute de agenți au efectuat acțiuni sincronizate pentru a dezactiva serverele, a confisca suporturi de stocare și a aresta suspecți (până acum doar doi, deoarece majoritatea participanților se află fizic în Rusia). Partenerii privați — ShadowServer și abuse.ch — au ajutat la partea tehnică, monitorizând infrastructura în timp real.

Participarea Ucrainei, Canadei, Belgiei și România la etapa de investigație preliminară subliniază amploarea geografică a amenințării și voința politică nu doar de a se apăra, ci și de a distruge proactiv instrumentele agresiunii hibride rusești.

Încă din anii 1990, Statele Unite au avertizat că Rusia și China își creează propriile forțe cibernetice. Primul semnal de alarmă a fost atacul asupra Estoniei din 2007, cauzat de relocarea monumentului Soldatului de Bronz. Atacul a paralizat apoi activitatea agențiilor guvernamentale și a băncilor și a devenit punctul de plecare pentru crearea Centrului de Excelență Cibernetică al NATO la Tallinn.

Ulterior, Statele Unite au inițiat crearea unui proiect colectiv de securitate cibernetică – „Cyber Flag 21-1”, poreclit neoficial „Cyber-NATO”. Operațiunea Eastwood de astăzi este întruchiparea acestui concept: țările nu doar fac schimb de informații, ci trec și la acțiuni concrete.

Atacurile NoName057(16) nu sunt aleatorii – sunt sincronizate cu evenimente politice: sesiuni parlamentare, forumuri diplomatice, summituri. Un atac asupra site-urilor web în timpul unei teleconferințe între parlamentele Ucrainei și Elveției sau un atac în timpul unui summit NATO fac parte dintr-o campanie informațională și psihologică mai amplă. Kremlinul folosește hackerii ca mijloc de presiune și destabilizare.

Principalele ținte sunt mass-media, energia, apărarea, telecomunicațiile și sistemele electorale. Aceasta demonstrează natura strategică a amenințării: scopul este de a perturba funcționarea normală a societății și a instituțiilor.

În ciuda faptului că majoritatea participanților la NoName057(16) se află în Rusia și rămân inaccesibili, infrastructura lor a fost grav avariată. Aceasta este o victorie nu numai la nivel tehnic, ci și la nivelul dreptului și politicii internaționale: pentru prima dată, atât de multe țări au desfășurat o operațiune coordonată împotriva criminalității cibernetice sponsorizate de stat.

Astăzi, războaiele se poartă nu numai pe câmpul de luptă, ci și în spațiul digital. Operațiunea Eastwood a arătat că democrațiile învață nu doar să se apere, ci și să atace preventiv. Și acesta este singurul răspuns eficient la agresiunea din partea regimurilor care au transformat tehnologia în arme.

#Hackerii #Rusia #UE

Foto: sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button