Atunci când oficialii din Hawaii au prezentat anul trecut un raport în care au clasificat dezastrele naturale care ar putea ameninţa cel mai probabil populaţia, tsunamiurile, cutremurele şi riscurile vulcanice au ocupat un loc important. Aproape de partea de jos a unui grafic codificat pe culori, agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă a statului a descris riscul incendiilor de vegetaţie pentru viaţa oamenilor cu un singur cuvânt: „scăzut”.
Un an şi jumătate mai târziu, incendiile catastrofale care au cuprins insula Maui şi oraşul istoric Lahaina în această săptămână au devenit deja cel mai grav dezastru natural din statul Hawaii din ultimele şase decenii, bilanţul fiind de cel puţin 80 de morţi, transmite sursa.
Oficialii din Hawaii au subestimat ameninţarea mortală a incendiilor de vegetaţie, chiar dacă au recunoscut lipsa resurselor necesare pentru a le contracara, potrivit unei analize a CNN asupra documentelor de planificare a situaţiilor de urgenţă la nivel local şi de stat, care arată cât de slab pregătit a fost statul Hawaii pentru acest dezastru.
Un raport al comitatului Maui privind prevenirea incendiilor de vegetaţie, din 2021, a precizat că, deşi numărul de hectare mistuite de incendii de vegetaţie a crescut vertiginos, fondurile pentru prevenirea şi combaterea acestora au fost „inadecvate”. De asemenea, raportul arăta că planul strategic al departamentului de pompieri al comitatului nu includea „nimic despre ceea ce se poate şi ar trebui făcut pentru a preveni incendiile” – ceea ce a fost numit o „omisiune semnificativă”. Raportul a recomandat o evaluare amănunţită a riscurilor de incendiu, dar nu se ştie dacă oficialii au ţinut cont de această recomandare.
Alte rapoarte din ultimii cinci ani arată că autorităţile ştiau că riscul de incendii era în creştere şi că ar putea fi exacerbat de vânturile cu forţa unui uragan – aşa cum a fost cazul incendiului din Lahaina.
„Incendiile care au loc ca urmare şi concomitent cu o altă ameninţare sau dezastru major, cum ar fi un uragan, sunt deosebit de dificile”, se arată într-un raport, având în vedere că salvatorii şi pompierii sunt solicitaţi la maxim.
În timpul incendiilor din această săptămână, uraganul Dora era la sute de kilometri sud de Maui, dar vânturile furtunii tot au alimentat flăcările pe insulă.
Suprafaţa arsă în fiecare an în stat a crescut dramatic în ultimele decenii
Pagina de internet a agenţiei de stat pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă privind resursele publice prezintă, de asemenea, recomandări clare şi punctuale cu privire la ceea ce ar trebui să facă rezidenţii în cazul de uragan, tsunami, inundaţie sau cutremur. În partea de jos a paginii, agenţia include două paragrafe scurte despre incendiile de vegetaţie – fără sfaturi privind modalităţile de a rămâne în siguranţă.
Oficialii din Hawaii şi din comitatul Maui nu au răspuns imediat la solicitările de a comenta situaţia vineri, deoarece eforturile de răspuns la dezastru au continuat.