Partidul fugarului Ilan Șor a declarat recent că lansează procedura de impeachment împotriva Maiei Sandu. Decizia și declarația respectivă au venit drept răspuns la decizia luată de către Autoritatea Electorală Centrală alături de alte 3 instanțe de judecată. Reamintim, decizia a stabilit excluderea concurentului electoral Marina Tauber.
Deși partidul care stă în spatele Marinei Tauber și a cărui lider este fugarul cu un „bogat” background istoric deja a făcut câteva învinuiri în adresa președintelui referitor la această decizie, este necesar de menționat că decizia a fost una întemeiată. S-a dovedit că în campania electorală Marina Tauber nu doar a depășit plafonul stabilit de legislație în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare în cadrul alegerilor, dar a și utilizat fonduri financiare nedeclarate. Deocamdată s-a stabilit că aceste resurse au fost utilizate pentru achitarea în numerar a serviciilor de catering pentru voluntarii care au fost aduși din mai multe regiuni ale țării pentru a participa la campania electorală.
Partidul Șor cere demisia Președintelui Republicii Moldova
Chiar și în vederea faptelor descrise mai sus, chiar și în circumstanțele în care decizia a fost luată de mai multe instituții juridice din țară, se pare că Partidul Șor nu este de acord să recunoască înfrângerea. Astfel, după excluderea candidatului Sor, Marina Tauber, partidul a declarat lansarea procedurii de demitere a președintelui Maia Sandu. Acest lucru a fost anunțat chiar de către liderul Partidului Șor, însă din păcate, doar în cadrul unei ședințe online.
De ce am subliniat faptul că declarația a fost făcută anume online? Acest lucru, momentan, este reprezentativ pentru poziția și situația actuală a liderului fugar Șor. Background-ul pe care îl are acesta în politica Republicii Moldova este unul deloc strălucit, ceea ce îl determină pe Șor să rămână deocamdată „prizonier” al acestui statut de fugar și să iasă cu declarații doar într-un singur format – cel online.
Să ne amintim pentru o clipă, demiterea președintelui o cere Ilan Șor, personalitate dubioasă, cu un trecut scandalos, în special legat de renumita și trista fraudă bancară. Deși nega pe atunci orice acuzație, recent Șor a venit cu propunerea de a contribui la restituirea banilor fraudați în schimbul anumitor beneficii pentru sine, inclusiv anularea dosarelor penale în cadrul cărora este cercetat acesta. Atunci Șor a primit un refuz clar și direct din partea Președintelui Republicii Moldova
„Motivația” lui Șor pentru a cere demiterea președintelui
Să revenim la situația din prezent. Motivul principal al impeachementului, conform spuselor lui Șor ar fi uzurparea puterii în stat și retragerea candidatei Tauber din cursă din ordin personal al Maiei Sandu. Șor a menționat în acest sens: „Începând de luni, Partidul Șor va demara o procedură de demitere împotriva Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Înțeleg că mulți vor spune acum că nu avem suficiente voturi în parlament. Este adevărat. Dar sper ca mulți deputați care au intrat în parlament pe listele PAS, care au crezut în intenții sincere și sunt oameni cinstiți și de afaceri, dar care au fost astăzi martori la genocidul împotriva propriului popor, să analizeze cu atenție și să se gândească la modul de a vota în numele cetățenilor și pentru a salva țara”.
Este evident, s-ar părea, că impeachmentul pe care încearcă să-l lanseze liderul fugar Șor nu are nici o perspectivă de izbândă – acesta singur subliniază faptul că majoritatea parlamentară aparține celor din PAS. Care ar fi rostul unor mișcări de acest tip? Aici se evidențiază strategia lui Șor din ultimii ani – prin anumite acuzări și declarații partidul încearcă să sustragă atenția publică de la anumite evenimente și fapte care ar devaforiza partidul, focusând această atenție pe fapte și evenimente care ar pune partidul într-o lumină mai bună.
În circumstanțele din prezent, Șor este conștient de faptul că, cel mai curând, impeachmentul se va solda cu fiasco. În același timp, reieșind din background-ul pe care îl are acesta și situația actuală cu statutul de fugar, Șor înțelege că demiterea conducerii este unica soluție relevantă. Șor este conștient de faptul că, mai devreme sau mai târziu, epopeea absurdă cu liderul partidului care, deși este fugar încearcă să se poziționeze ca un mare luptător pentru poporul Moldovei se va finaliza, iar consecințele vor fi unele deloc plăcute, cel puțin pentru acesta, dacă nu și pentru partidul pe care îl conduce.
Antonio Bors