Analize și opinii

Implicarea Rusiei în Kazahstan: Reacția lui Blinken

În circumstanțele în care presiunea protestelor creștea tot mai mult, autoritățile din Kazahstan au decis să solicite suportul Federației Ruse în ceea ce privește soluționarea acestei situații delicate. În același timp, reieșind din capacitățile militare a Kazahstanului, a părut cel puțin straniu solicitarea ajutorului de la partenerii ruși. Reieșind din aceasta, mai multe reacții au apărut la acest subiect, inclusiv reacția secretarului de stat al SUA – Antony Blinken. Despre această reacție discutăm mai detaliat în acest articol. 

Ce a spus Blinken? 

Blinken, de fapt, nu a făcut decât să-și manifeste îngrijorările evidente referitor la pătrunderea militarilor ruși în Kazahstan. 

„Mi se pare că autoritățile și guvernul kazah au cu siguranță capacitatea de a face față în mod corespunzător protestelor, de a face acest lucru într-un mod care respectă drepturile protestatarilor, menținând în același timp legea și ordinea, așa că nu este clar de ce simt nevoia de un ajutor extern”, a spus Blinken.

În contextul celor descrise mai sus, solicitarea ajutorului de la Federația Rusă a reprezentat mai mult o acțiune demonstrativă, decât necesară. Era evident că, în circumstanțele în care Kazahstanul și-ar aplica întregul potențial militar, protestele nu ar rezista prea mult timp. S-a dezvoltat, însă, un alt scenariu: Militarii ruși au „sărit la nevoie” astfel încât conflictul a fost rezolvat foarte rapid. În așa mod, s-a creat percepția unui „rol crucial” al ajutorului Federației Ruse în aplanarea situației complicate din Kazahstan. 

Dificultatea de a reduce influența Rusiei

Afirmația lui Blinken a conturat nu doar nedumerirea acestuia, dar și îngrijorările privind scenariul în care se vor dezvolta evenimentele în viitor. Acesta a menționat că Kazahstanului îi va fi dificil să reducă influența Rusiei după ce a invitat trupe pentru a potoli tulburările.

„Cred că o lecție din istoria recentă este că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte dificil să-i faci să plece”, a spus Blinken reporterilor.

Blinken, care a vorbit joi cu omologul său din Kazahstan, și-a reînnoit apelul pentru respectarea protestelor pașnice, libertatea presei și pentru încheierea penei de curent pe internet.

Background-ul istoric care justifică îngrijorările lui Blinken

Afirmația lui Blinken se bazează și pe anumite precedente istorice. Să ne amintim cazul Ucrainei, acolo unde implicarea trupelor rusești a demarat tensiunea conflictului, astfel încât conflictul nu a fost rezolvat nici până în prezent. Tot aici ne putem aminti despre cazul Georgiei – practic 20% din teritoriile Georgiei recunoscute internațional sunt ocupate de către militarii ruși. Încă un exemplu relevant poate fi atribuit aici – unul reprezentativ pentru Republica Moldova. Este vorba despre conflictul transnistrean – conflictul care nu a primit o soluție finală nici până în prezent, trupele rusești fiind dislocate, în continuare, pe teritoriul Republicii Moldova. 

Reacția Federației Ruse

Federația Rusă, într-un mod firesc și evident, a rămas ofensată de afirmația secretarului general SUA. Ministerul de Externe al Rusiei a calificat remarca lui Blinken ca și „de obicei ofensivă” și l-a acuzat că glumește despre evenimentele tragice din Kazahstan. Acesta a spus că Washingtonul ar trebui să-și analizeze propriul istoric al intervențiilor în țări precum Vietnam și Irak. 

Evenimentele recente din Kazahstan cu intervenția trupelor rusești au demonstrat, încă o dată, tendința Federației Ruse de a folosi circumstanțele de incertitudine din alte țări pentru a face anumite mișcări geopolitice. Istoria deja a cunoscut asemenea evenimente, ceea ce determină societatea mondială să se îngrijoreze de fiecare dată când apare riscul ca istoria, și în special nu cele mai plăcute evenimente, să se repete.

Antonio Bors

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button