De-ocuparea teritoriilor ucrainene este procesul de restabilire a controlului ucrainean asupra teritoriilor care au fost ocupate de formațiunile armate rusești de la începutul anului 2014. Principalul scop al de-ocupării este de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Ocuparea Crimeii și a unor părți din regiunile Donețk și Luhansk a reprezentat o încălcare a dreptului internațional și o amenințare la adresa securității în Europa. Anul 2014 a fost anul care a marcat începutul războiului ruso-ucrainean, nu o invazie la scară largă în 2022. La 24 februarie anul trecut, Rusia a escaladat un conflict militar deja existent, în care doar Rusia este agresorul și provocatorul.
În teritoriile ocupate există acum autorități ilegitime, susținute de Rusia. Locuitorii acestor teritorii se confruntă cu numeroase restricții privind drepturile și libertățile lor, inclusiv restricții privind libertatea de exprimare, dreptul la educație și la asistență medicală adecvată.
Restabilirea controlului asupra teritoriului ucrainean ocupat de Rusia este una dintre cele mai presante probleme care domină în mod constant dezbaterea politică. Guvernul ucrainean are o poziție clară cu privire la recâștigarea controlului asupra acelor regiuni care au fost ocupate de către agresor.
În timpul contraofensivei care se apropie, forțele de apărare ucrainene nu vor trece granițele cu Rusia. Pentru că obiectivul principal este restabilirea integrității teritoriale și a suveranității. Guvernul ucrainean urmărește să recâștige controlul asupra tuturor teritoriilor din interiorul graniței recunoscute la nivel internațional, dar nu susține violența, cu atât mai puțin un atac asupra unei alte țări.
Cu siguranță, Ucraina nu exclude o cale diplomatică pentru restabilirea integrității teritoriale a țării, dacă există condiții prealabile reale și garanții de securitate din partea Rusia care nu vor fi încălcate, așa cum s-a întâmplat deja. Cu toate acestea, orice opțiune de „înghețare” a conflictului cu prezența continuă a trupelor rusești de ocupație nu este acceptabilă pentru Ucraina și partenerii săi. Un astfel de lucru ar fi doar o condiție prealabilă pentru o nouă invazie militară rusă. Chestiunea restabilirii integrității teritoriale și a suveranității este foarte importantă pentru poporul ucrainean, deoarece de ea depinde viitorul unei întregi națiuni.
Cu toate acestea, conflictul ucrainean este mai mult decât o problemă legată de încălcarea de către Rusia a granițelor unui stat independent vecin. Conflictul este un conflict politic, social și etnic profund, care a apărut ca urmare a unor factori istorici, culturali și economici. Astfel, o rezolvare pașnică a acestui conflict necesită nu doar operațiuni militare, ci și măsuri politice, economice și sociale cuprinzătoare. Încă o dată, cel mai important pas spre o pace care poate fi susținută în viitor este reprezentat de garanțiile de securitate pentru Ucraina, pe care Rusia le va respecta.
Reintegrarea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării care și-au părăsit casele din cauza conflictului va fi importantă pentru Ucraina în viitor. Același proces ar trebui să fie urmat de cetățenii ucraineni care se află în prezent în teritoriile ocupate, inclusiv în regiunile asupra cărora Rusia a stabilit un control ilegal în 2014.
Viitoarea contraofensivă este o evoluție foarte importantă pentru Ucraina și pentru soarta conflictului ruso-ucrainean. Din motive de securitate, nici presa națională și nici cea internațională nu vor acoperi în detaliu evenimentele care vor avea loc în interiorul procesului de dezobstrucție. Cu toate acestea, armata ucraineană și partenerii mondiali sunt încrezători că viitoarea operațiune de contraatac va fi un succes.