Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Impactul confruntării cu Rusia asupra economiei Moldovei

Războiul pe scară largă din Ucraina a exacerbat criza economică și energetică din Moldova. Dar, după cum știți, orice criză este o oportunitate de creștere. Care sunt perspectivele pentru Moldova?

Imposibilitatea desfășurării unei campanii de semănat cu drepturi depline în Ucraina amenință cu o criză alimentară gravă nu numai în țară, ci în întreaga lume. În acest sens, în 2022, fondul de subvenții pentru producătorii agricoli din Moldova va fi majorat la 1,75 miliarde lei. Acest lucru a fost anunțat de premierul Natalia Gavrilița după o ședință de guvern din 30 martie, menționând că anul trecut fondul s-a ridicat la 1,1 miliarde de lei, potrivit moldpres.md. Acest lucru ar trebui să contribuie la atenuarea impactului creșterii prețurilor la gaze și produse petroliere, de care sectorul agricol este atât de dependent.

Aprilie nu va fi cea mai ușoară lună pentru stat – creșterile de preț vor influența nu numai industria petrolului și gazelor, ci și piața de energie electrică. În acest sens, poate urma o creștere a prețurilor alimentelor, transportului public și, bineînțeles, al utilităților. Acest factor a determinat deja politicienii și partidele pro-ruse să se activeze. Aceștia, ca și întotdeauna, subliniază că confruntarea cu Federația Rusă este calea către sărăcie.

Uniunea Europeană rămâne a fi aceea, care sprijină economia Republicii Moldova. Pe 24 martie, Parlamentul European a aprobat acordarea Moldovei a 150 de milioane de euro asistență macrofinanciară, din care 30 de milioane reprezintă asistență nerambursabilă. Dar înainte de aceasta, Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în implementarea programului macroeconomic elaborat de Fondul Monetar Internațional (FMI). De asemenea, trebuie să se implementeze măsuri politice suplimentare, care să fie convenite cu UE, potrivit serviciului de presă al Parlamentului European. Aceste măsuri forțate vor ajuta economia Republicii Moldova să evite presiunea din partea Federației Ruse și să o mențină pe linia de plutire. Dar va veni timpul și cea mai mare parte din această sumă va trebui returnată.

Desigur, perioada schimbărilor, și cu atât mai mult, a celor globale, nu trece fără durere. Există o mare probabilitate ca criza să se intensifice în următoarele luni, ceea ce ar putea afecta segmente vulnerabile ale populației și industriilor. Totodată, integrarea în spațiul economic și energetic al UE va ajuta Moldova să treacă mult mai ușor prin această perioadă. Un rol important îl joacă tranziția către sursele regenerabile de energie – independența energetică va asigura și libertatea politică. În plus, există posibilitatea mutării în Moldova a unor unități de producție europene care funcționau în Federația Rusă. De asemenea, poate ajuta economia: investițiile noi, taxele pe care întreprinderile le vor plăti la bugetul țării și locurile de muncă vor îmbunătăți situația, mai ales în fața unui deficit bugetar.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button