Economie

În fiecare toamnă statul va asigura rezerve de gaze în valoare de 15% din consumul mediu anual

În fiecare an, începând cu anul 2024, la 1 noiembrie, Republica Moldova va crea rezerve de gaze naturale în valoare de 15% din consumul mediu anual, transmite sursa.

Ministerul Energiei a precizat că această practică există în Uniunea Europeană și implementarea ei va face țara mai sigură în caz de urgențe în sectorul gazelor.

Toate punctele de legătură transfrontaliere pentru transportul gazelor naturale vor fi bidirecționale – operatorul de transport este obligat să facă investiții pentru a asigura inversarea fizică a gazoductelor care leagă Moldova de România și Ucraina. Uniunea Europeană a făcut acest lucru în conformitate cu Regulamentul privind măsurile de asigurare a securității aprovizionării cu gaze. Aceasta înseamnă că gazele naturale pot fi furnizate din orice direcție și sursă.

Ministerul Energiei a adăugat că de la 1 ianuarie 2025, toate companiile mari vor achiziționa gaze naturale doar la prețuri negociate – pe piața liberă, iar de la 1 ianuarie 2027, toate companiile mijlocii vor achiziționa gaze naturale pe piața liberă.

„În caz de pierdere a unui furnizor, pentru a proteja consumatorii de gaze naturale, furnizorul le garantează furnizarea de gaze pentru maximum 4 luni. După această perioadă, consumatorul va putea decide dacă reține furnizorul. Având în vedere imprevizibilitatea livrărilor, prețul de aprovizionare va include riscurile asociate cu intervenția operațională”, se arată în comunicatul de presă.

Instituția mai raportează că a fost revizuit mecanismul de plată a abaterilor financiare de către consumatori. În cazul unei abateri de tarif, consumatorii finali care își schimbă furnizorul nu vor mai fi nevoiți să plătească pentru abaterea care li se cuvine. Abaterile vor fi plătite sau percepute furnizorilor proporțional cu cota lor de piață. Mecanismul se aplică numai dacă abaterile depășesc 5% din venitul anual reglementat.

#gaz #rezerve #consumatori

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button