Politică

În Moldova, de la 1 ianuarie 2025, utilizarea numerarului va fi limitată. Parlamentul a aprobat proiectul în a doua lectură

În Moldova, de la 1 ianuarie 2025, utilizarea numerarului va fi limitată. Astfel, în funcție de categoria, specificul și frecvența plăților, suma maximă a plăților în numerar va fi de 100 mii lei pe lună sau pe an. Parlamentul în ședința sa din 29 februarie a aprobat proiectul în a doua lectură, transmite sursa.

Potrivit proiectului propus de Ministerul Finanțelor, noile reguli vor crește transparența și securitatea tranzacțiilor, vor combate evaziunea fiscală și concurența neloială și vor promova dezvoltarea economiei digitale și utilizarea soluțiilor de plată rapidă.

Prevederile proiectului se vor aplica persoanelor juridice, indiferent de forma lor de proprietate si de forma organizatorica si juridica, cu exceptia organismelor si institutiilor guvernamentale.

Noile condiții se vor aplica organizațiilor non-profit, persoanelor fizice care desfășoară activități comerciale, reprezentanțelor permanente și sucursalelor organizațiilor nerezidente, precum și persoanelor fizice care achiziționează imobile sau vehicule de la alte persoane.

Potrivit proiectului aprobat, persoanele fizice care nu sunt antreprenori vor putea plăti 100 de mii de lei numerar într-o singură plată. Astfel, la cumpărarea unui imobil în numerar, se va putea plăti doar dacă valoarea proprietății nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (circa 1,37 milioane lei), iar la cumpărarea unui autoturism – 50 de salarii medii lunare în economia (circa 685 mii lei) .

Totodată, pentru persoanele juridice nu existau restricții privind plata salariilor în numerar către angajați, împrumuturi, decontări cu agențiile și autoritățile guvernamentale, plata obligațiilor fiscale, plățile și amenzile către bugetul de stat al țării.

Proiectul prevede, de asemenea, limitarea taxelor percepute pentru decontările transferurilor. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de furnizorii de servicii de plată din Moldova nu pot depăși 0,1% din suma transferului, inclusiv pentru retragerile de numerar. Pentru încălcarea restricțiilor privind efectuarea și colectarea plăților în numerar, se aplică amenzi cuprinse între 3 și 10% din sumă.

Pe 29 februarie, 58 de deputați PAS au votat pentru aprobarea proiectului de lege. Majoritatea parlamentarilor din Blocul PSRM-PCRM au votat „împotrivă”. Parlamentarii independenți nu au votat.

#Moldova #Parlament #numerar

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button