Politică

Bilanțul activităților realizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Care sunt obiectivele stabilite pentru 2022

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a efectuat bilanțul activităților realizate și obiectivele pentru anul 2022. În acest sens, într-un comunicat de presă al instituției se arată că politica externă a Republicii Moldova în anul 2021 a avut un format 4D: Dezizolare. Dezvoltare europeană. Dialog. Diasporă.

„Sunt bucuros de faptul că în acest an țara noastră s-a regăsit pe un drum ferm spre Uniunea Europeană. Am promovat cu echipa de la Guvern și minister o politică externă activă, orientată să scoată Moldova din izolare internațională care să ofere țării noastre un context calm și stabil pentru reforme și integrare europeană, restabilirea dialogului firesc cu prietenii noștri în exterior și susținerea temerară a diasporei.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Oficialul s-a întâlnit și a stabilit contactul direct cu omologii din 17 state membre ale Uniunii Europene: România, Franța, Polonia, Grecia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Cipru, Danemarca, Portugalia și Ungaria. Fiecare astfel de întrevedere a permis să promovăm interesele Republicii Moldova în plan politic, economic și de securitate.

În acest an, a fost deblocată finanțarea externă pentru Republica Moldova. 285 de milioane de euro este doar valoarea acordurilor financiare confirmate în marja participării la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Aceste fonduri, de rând cu altă asistență generoasă parvenită de la partenerii europeni vor transforma în anii următori comunitățile locale, drumurile, spitalele, școlile noastre. Semnarea acestor documente la summit denotă deschiderea partenerilor europeni și reconfirmă beneficiile cursului de integrare europeană.

Republica Moldova cooperează mai strâns cu statele din Trio Asociat (Georgia și Ucraina), dar și în plan bilateral am fortificat dialogul cu Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Turcia, Norvegia, Azerbaidjan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Republica Kârgâză. Au fost valorificate oportunitățile de dialog cu oficialii de nivel înalt ai organizațiilor regionale și internaționale: Consiliul Europei, NATO, ONU, OSCE, GUAM și OCEMN.În această perioadă au fost semnate: Acordul interguvernamental moldo-lituanian cu privire la conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și Acordul în domeniul securității sociale cu Grecia care oferă cetățenilor noștri care au muncit în Republica Elenă să beneficieze de pensie în acest stat. La fel, permisele de conducere eliberate în Moldova și Germania vor putea fi recunoscute reciproc cu omologarea examenului teoretic urmând ca examenul practic să fie susținut în mod obligatoriu.

„Promovăm consecvent diminuarea costurilor la roaming este un subiect în atenție pe care îl abordez la fiecare întrevedere purtată cu omologii mei din străinătate. Vom promova și negocia acest tip de documente și cu alte țări unde locuiesc cetățenii noștri.” – declarat ministrul Nicu Popescu.

În anul 2022 o prioritate a diplomației Republicii Moldova o va reprezenta intensificarea diplomației economice pentru a valorifica potențialul acesteia în promovarea produselor fabricate în Moldova, sporirea numărului de turiști și atragerea investițiilor pentru a crea locuri de muncă acasă.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button