Economie

Indicator economic bun: A treia lună consecutivă, activele oficiale de rezervă sunt în creștere

Pentru a treia lună consecutivă, activele oficiale de rezervă sunt în creștere.

La sfârșitul lunii iulie, acestea au constituit 3 725,10 milioane de dolari SUA, în creștere cu 108,71 milioane de dolari în comparație cu 30 iunie, transmite sursa.

Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 66,89 milioane de dolari. 

De asemenea, s-a majorat datorită intervențiilor nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 55,00 milioane de dolari. 

Este vorba și despre creditul din partea Guvernului Republicii Polone în favoarea Ministerului Finanțelor pentru finanțarea bugetului de stat, inclusiv pentru gestionarea crizei refugiaților –20,04 milioane de dolari.

Activele s-au majorat și ca urmare a înregistrării creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare totală de 5,01 milioane de dolari. 

Printre factori se mai numără veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 3,03 milioane de dolari, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 1,15 milioane de dolari, dar și alte intrări nete.

Pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 28,15 milioane de dolari. 

Ca urmare a plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 8,54 milioane de dolari. Printre factori, BNM mai punctează plățile Ministerului Finanțelor în mărime de 4,71 milioane de dolari și ieșirile nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în mărime de 3,10 milioane de dolari.

Activele oficiale de rezervă au fost pe parcursul câtorva luni în descreștere, ajungând la sfârșitul lunii aprilie la cifra 3 344,95 milioane de dolari SUA. Acestea au început să se majoreze în mai, ajungând la finele lunii la cifra de 3 554,36 milioane de dolari.

#economie #Moldova #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button