Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au participat la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, unde au discutat despre coordonarea eforturilor comune pe calea aderării la Uniunea Europeană. Ambele țări doresc să devină membri deplini ai familiei europene, câștigând astfel o victorie împotriva influenței pro-ruse, care le împiedică dezvoltarea. Moldova și Ucraina sunt afectate de Rusia în moduri diferite, dar un inamic comun le unește în dorința de a construi un viitor liber.
Evenimentele recente din Moldova, inclusiv alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea țării la UE, au stabilit o direcție clară spre un viitor european. Victoria a fost obținută de actualul președinte pro-european, Maia Sandu, care l-a învins pe candidatul pro-Kremlin, Stoianoglo. Lupta pentru integrarea europeană a fost intensă, având sprijinul a 50,35% dintre cetățeni. Deși diferența este mică, majoritatea covârșitoare a moldovenilor văd totuși viitorul Moldovei în UE, și nu sub influența Moscovei.
După întâlnirea cu Maia Sandu la summit, Volodimir Zelenski a publicat scurt pe rețelele sociale principalele subiecte discutate. Cei doi lideri au abordat provocările comune de securitate generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, combaterea dezinformării rusești și influența acesteia asupra alegerilor parlamentare din Moldova de anul viitor.
Combaterea dezinformării rusești rămâne una dintre cele mai importante priorități pe drumul către un viitor european, deoarece Moscova investește multe resurse în acest scop. Intensificarea eforturilor pentru a contracara dezinformarea este esențială, deoarece alegerile parlamentare vor decide dacă Sandu va avea o poziție de lider în Parlament sau dacă vor prevala opiniile pro-ruse, dăunătoare pentru țară.
Liderul ucrainean a felicitat-o pe Sandu pentru victorie și a subliniat importanța coordonării eforturilor Moldovei și Ucrainei pe drumul spre aderarea la Uniunea Europeană: „Este esențial ca drumul țărilor noastre spre Uniunea Europeană să ofere cetățenilor noștri mai multe oportunități, mai multă stabilitate socială și siguranță economică. Europa unită face popoarele mai puternice.”
Cu mult înainte de invazia rusă la scară largă, Ucraina a consfințit în Constituția sa ireversibilitatea parcursului strategic către obținerea statutului de membru deplin al UE în viitor. Potrivit rezultatului referendumului din Moldova, la fel ca Ucraina, autoritățile moldovenești intenționează să adauge în Constituție două noi articole: „Confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea vectorului european al Republicii Moldova. Stabilirea integrării în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al Republicii Moldova.”
Modificările constituționale sunt un pas important, la fel ca și unirea țărilor cu viziuni politice similare. Rusia a investit mult timp și resurse pentru a determina cetățenii moldoveni să aibă o atitudine negativă față de integrarea europeană a țării. Totuși, agresorul nu a reușit să influențeze radical rezultatele alegerilor prezidențiale. Urmează cel mai important test – alegerile parlamentare și coordonarea eforturilor comune cu Ucraina, o țară care știe din experiență ce înseamnă lupta împotriva Rusiei.
Inna Volodina
Imagine Volodimir Zelenski și Maia Sandu, sursă: https://tv8.md/2024/11/07/sandu-si-zelenski-au-discutat-la-budapesta-despre-drumul-comun-spre-ue-si-provocarile-de-securitate-moldova-ramane-alaturi/269250