Război în Ucraina

Interzicerea simbolicii Z, V și a panglicii sf. Gheorghe – condamnarea agresiunii rusești 

Recent în Republica Moldova au fost interzise semnele războiului „Z”, „V” și panglica negru-oranj. Pentru cetățenii unei țări post-sovietice, cu un trecut cultural cu numeroase tangențe cu al doilea război mondial, o asemenea acțiune a legislativului, cu siguranță, stârnește reacții controversate. Este important să înțelegem în acest context că aceste simboluri au fost interzise din cauza contextului în care sunt utilizate în prezent, și nicidecum cu scopul de a anula cumva meritele veteranilor din al doilea război mondial. 

Simbolurile Z și V – simbolurile agresiunii și dezastrului 

Literele Z și V au fost observate inițial pe tehnica militară rusă, cu care Kremlinul a invadat Ucraina. Ulterior, aceste simboluri au început a fi promovate și de către instituțiile de stat din Rusia. În scurt timp, aceste litere au devenit simbol al acestei invazii devastatoare. Interzicerea acestor semne înseamnă, de fapt, condamnarea acțiunilor de agresiune, dar și refuzul ferm de a le promova pe teritoriul Republicii Moldova. 

În acest context, orice poziție care se opune decizie de a interzice simbolica de război ar însemna, de fapt, susținerea acțiunilor Federației Ruse. Din perspectiva cetățenilor Republicii Moldova, aceste simboluri nu ne reprezintă nicidecum cultura sau trecutul nostru. În schimb, poziția de acceptare a acestor simboluri ar da de înțeles societății mondiale și Uniunii Europene că Republica Moldova tolerează violența devastatoare a Federației Ruse în Ucraina. 

Interzicerea panglicilor negru oranj

Acesta este un subiect mai sensibil, în special, atât pentru populația mai în vârstă, cât și pentru vorbitorii de rusă de pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, ar fi bine să ne amintim despre proveniența acestui simbol și ce semnifică panglica. Inițial, acesta era gândit drept simbol al victimelor căzute în cadrul celui de al doilea război mondial. Totodată, panglica semnifica și importanța de a nu permite declanșarea unui nou război.

În prezent, însă, panglica sf. Gheorghe este pe larg implicată de către ruși în contextul acțiunilor militare din Ucraina. Astfel, panglica a căpătat o nouă semnificație – “am putea repeta” (original: Можем повторить). Anume din acest motiv legislativul Republicii Moldova a decis interzicerea acestui simbol. Nu este o acțiune împotriva comemorării victimelor celui de al doilea război mondial, este o acțiune de condamnare a acțiunilor Federației Ruse în Ucraina și a modului cinic în care rușii utilizează simboluri sfinte pentru ei înșiși, doar pentru a predispune cât mai multe cetățenii ruși spre susținerea agresiunii împotriva Rusiei. 

#război #Ucraina #interzicere_panglică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button