Analize și opiniiInternaţional

Iranul și Pakistanul au lansat atacuri cu rachete unul asupra celuilalt. Ce este acesta, un alt război?

Iranul și Pakistanul au făcut schimb de atacuri cu rachete pe teritoriul celuilalt. Țintele acestor atacuri au fost bazele grupărilor separatiste care luptă pentru independența Balochistanului, o regiune aflată la granița dintre Iran, Pakistan și Afganistan, a cărei majoritate populație este formată din baluchi, transmite sursa.

Iranul a fost primul care a lovit: pe 16 ianuarie, presa de stat a țării a relatat că sediul grupului Jaysh al-Adl din Pakistan, în provincia Balochistan, la aproximativ 50 de kilometri de granița Iran-Pakistan, a fost atacat. Teheranul nu a oferit detalii despre atac, spunând doar că acesta a dus la distrugerea a două dintre sediile grupului. Militanții Jaish al-Adl au revendicat în decembrie un atac asupra unei secții de poliție din provincia de graniță cu Iranul Sistan și Baluchestan. Atunci au murit 11 polițiști.

Autoritățile pakistaneze au declarat că doi copii au fost uciși și alți trei au fost răniți în urma atacului iranian. A doua zi, Pakistanul și-a rechemat ambasadorul din Iran și, de asemenea, a spus că își rezervă dreptul de a răspunde „la acest act provocator”. Pakistanul și-a adus armata să fie pe deplin pregătită pentru luptă.

În dimineața zilei de 18 ianuarie, Pakistanul a atacat ținte în apropierea orașului Seravan din provincia iraniană Sistan și Baluchistan – atacul a fost efectuat cu drone și rachete lansate din aeronave care nu au intrat în spațiul aerian iranian. Autoritățile pakistaneze au numit oficial incidentul „lovituri bine coordonate asupra ascunzătoarelor teroriste”, explicând acțiunile lor cu informații disponibile despre „activitate teroristă iminentă la scară largă”. Surse de la Agenția Turcă Anadolu au raportat că au fost atacate instalațiile Armatei de Eliberare a Balochistanului.

Potrivit autorităților din regiunea iraniană, nouă persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, inclusiv patru copii. Nu erau cetățeni iranieni. Pakistanul, la rândul său, a raportat uciderea mai multor militanți (numărul lor exact nu a fost dat).

În același timp, tonul declarației oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Pakistanului a fost în mod enfatic iubitor de pace: a numit Iranul o „țară frățească” a cărei popor pakistanezii îi „tratează cu respect și afecțiune”. Autoritățile pakistaneze au menționat că se bazează pe găsirea de soluții comune pentru combaterea în continuare a terorismului. „Pakistanul respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran”, se arată în declarație.

Iranul a condamnat atacurile. Insarcinatul cu afaceri pakistanez, cel mai inalt diplomat ramas in tara dupa rechemarea ambasadorului, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicatii.

Baluchistan – unde se află? Și ce se întâmplă acolo?

Balochistan este o regiune slab populată din estul Podișului Iranului, împărțită între Iranul modern, Pakistan și Afganistan. Cea mai mare parte a populației sale este formată din poporul Baloch, un grup iranian ai cărui reprezentanți profesează în principal islamul sunnit. Baluchistanul este bogat în gaze și minerale, dar este și unul dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic din regiune.

Conflictul din Baluchistan durează de mai bine de jumătate de secol – a început în 1948, când, ca urmare a retragerii Marii Britanii din regiune, s-a format statul Pakistan, în care punjabii au jucat rolul principal. Baloch nu și-au primit propriul stat. La început au încercat să lupte pentru independență, dar au abandonat rapid această idee, acceptând să facă parte din Pakistan în schimbul unei autonomii semnificative.

În anii următori, conflictul a fost în mare parte de intensitate scăzută. A izbucnit doar de câteva ori, mai ales ca răspuns la schimbările din legislația pakistaneză care vizează limitarea autonomiei și consolidarea puterii centrale. Când prim-ministrul pakistanez Zulfiqar Bhutto a dizolvat guvernul din Balochistan sub acuzația de trădare în 1973 și a declarat stare de urgență în regiune, Baloch a răspuns cu un război de gherilă – în următorii patru ani, câteva mii de combatanți au fost uciși de fiecare parte și aproximativ 16 mii de civili au murit și rezidenți. Drept urmare, Pakistanul și-a păstrat controlul asupra regiunii, dar participanții la ostilități au primit o amnistie, iar autonomia a fost restabilită. Iranul a ajutat autoritățile pakistaneze în acel război.

De la începutul anilor 2000, pe fundalul întăririi al-Qaida și a altor grupuri radicale, conflictul de intensitate scăzută s-a extins în provinciile iraniene vecine, locuite și de baluci, și, pe lângă cel politic, s-a extins, a dobândit și un caracter religios (baluchii sunt suniți, iar cea mai mare parte a populației iraniene este șiită). Atacurile teroriste au început să aibă loc în mod regulat în regiune. Iranul și Pakistanul și-au petrecut cea mai mare parte a timpului luptând împreună împotriva radicalilor și separatiștilor. Se estimează că în total aproape cinci mii de civili au fost uciși în regiune din 2000.

În prezent, în Balochistan operează atât grupuri ultra-religioase, cât și seculariste. După cum notează Associated Press, susținătorii lui Jaysh al-Adl, ale cărui poziții au fost atacate de Iran, sunt radicali suniți care ar avea legături cu Al-Qaeda. Scopul lor principal este să lupte împotriva șiiților iranieni. Armata de Eliberare a Balochistanului, care a fost vizată de atacul pakistanez, este un grup naționalist laic, care, sub steagul luptei pentru independența Balochistanului, atacă armata pakistaneză.

Ce se va întâmpla în continuare?

Conflictul de la granița dintre Iran și Pakistan a provocat o mare rezonanță în legătură cu războiul care se desfășoară între Israel și teroriștii Hamas din Fâșia Gaza. Dar majoritatea analiștilor nu se așteaptă la o escaladare suplimentară. În același timp, expertul în apărare al The Economist, Shashank Joshi, într-un comentariu pentru BBC, a numit situația actuală „cea mai gravă escaladare pe care și-o poate aminti”.

Acțiunile atât ale Iranului, cât și ale Pakistanului sunt în primul rând o demonstrație de forță pentru publicul intern. După cum notează Associated Press, autoritățile iraniene trebuie să demonstreze că dețin controlul asupra situației după recentul atac terorist din orașul Kerman, care a ucis 94 de persoane (atacul terorist a fost unul dintre cele mai mari din istoria țării, cel islamic). Statul și-a asumat responsabilitatea), precum și în legătură cu tensiunile cu Israelul și protestele opoziției.

Pakistanul urmează să organizeze alegeri în februarie și este important ca armata, care joacă un rol important în politica țării, să-și demonstreze puterea. Pakistanul se confruntă cu dificultăți economice, inflația ajungând la două cifre. „În această situație, politicienii la putere pur și simplu nu își pot permite să arate slăbiciune, deoarece altfel se vor găsi inevitabil sub focul opoziției și ar putea pierde voturi”, a declarat Alexey Kupriyanov, șeful Centrului pentru Regiunea Oceanului Indian la IMEMO RAS, într-un comentariu pentru RBC.

Expertul în securitate internațională Syed Mohammed Ali, cu sediul în Islamabad, a declarat pentru The New York Times că răspunsul „calculat și în timp util” al Pakistanului la atacul Iranului este necesar, dar a spus că este încrezător că tensiunile se vor diminua acum, după ce a fost dat un răspuns oficial. beneficiază de o escaladare ulterioară. „Retaliile măresc riscul de escaladare, dar în același timp oferă o oportunitate de a te întoarce din prag. În esență, ambele părți sunt acum pe picior de egalitate”, a declarat Michael Kugelman, expert la Wilson Center, pentru BBC.

În același timp, expertul în securitate de la Institutul American al Păcii Asfandir Mir, într-un comentariu pentru Reuters, nu a exclus ca Iranul să escaladeze în continuare, amintind celelalte acțiuni agresive recente ale Teheranului în regiune. În opinia sa, acțiunile Pakistanului în general pot provoca o îngrijorare suplimentară în Teheran – chiar și Israelul și Statele Unite încearcă să nu lovească teritoriul iranian.

În același timp, China, un jucător internațional cheie în regiune care menține parteneriate atât cu Iranul, cât și cu Pakistanul, a precizat că continuarea conflictului este indezirabilă. „China speră sincer că ambele părți pot exercita calmul și reținerea și pot evita escaladarea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe după atacul pakistanez.

#Pakistan #Iran #atac

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button