Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Scurtă „absență” a Rusiei în acordul de cereale

Șantajul alimentar rusesc a eșuat cu succes fără să sperie niciuna dintre părți. Erdogan i-a spus clar lui Putin că ideea Kremlinului de a înfometa țările aflate în nevoie, dând vina pe Ucraina pentru asta, este meschină și complet nereușită.

Kievul nu a fost de acord cu condițiile ridicole ale Moscovei de a oferi garanții de securitate” țării agresoare, care ucide sute de civili ucraineni în fiecare zi. Pentru prima dată în istorie, un stat care a atacat pe altul cere așa ceva.

Înțelegându-și poziția, dictatorul de la Kremlin a încercat să mintă că decizia de a returna status quo-ul Federației Ruse în acord era condiționată de furnizarea de către Ucraina a tuturor „garanțiilor scrise” suplimentare. Președintele Ministerului de Externe ucrainean a negat astfel de informații. Președintele Ucrainei a subliniat că țara va îndeplini exact condițiile care au fost acceptate inițial în cadrul acordului de cereale.

Ucraina nu a folosit niciodată coridorul umanitar în scopuri militare, nu a încălcat prevederile unui document internațional și nu a primit niciun reproș din partea ONU și Turcia. Rusia a amenințat că va bloca pur și simplu navele ucrainene prin mijloace militare, dar în ultimul moment nu a făcut-o. Poziția turcă a făcut Federația Rusă să se gândească de mai multe ori înainte de a încerca să atace nave comerciale sub pavilionul Ucrainei și Turciei. Putin este mai puțin probabil să se certe cu Erdogan, iar ratingul președintelui turc este în creștere atât în ​​interiorul țării sale, cât și în străinătate.

Astăzi, Rusia și-a pierdut statutul pe arena internațională. Scurta pseudoabsență a Federației Ruse printre participanții la acordul de cereale indică faptul că mecanismul prevăzut în document funcționează eficient și fără probleme. Kremlinul trebuia să facă un singur lucru – să nu interfereze cu trecerea navelor. Cu toate acestea, Federația Rusă nu poate trăi o zi fără provocări, așa că pe 3 noiembrie armata rusă a Flotei Mării Negre a tras o rachetă Kalibr care a survolat coridorul umanitar de cereale, care nu a trecut neobservată de comunitatea internațională. De aceea, potrivit dreptului internațional, flota rusă ancorată pe teritoriul Crimeei ocupat de Federația Rusă este o țintă legitimă a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina are încredere în partenerii săi în acordul de cereale. ONU și Turcia au asigurat securitatea completă a coridorului maritim umanitar. Ucraina întrerupe treptat rutele alternative de export de alimente, inclusiv transportul pe Dunăre. Rusia, pe de altă parte, continuă să atace cetățenii pașnici ucraineni, încercând în același timp fără succes să arate pe arena internațională că se presupune că încă mai reprezintă ceva.

#cereale #șantaj_alimentar #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button