Analize și opinii

Izolarea informațională a Rusiei: de ce este important să împiedicăm mass-media rusă să intre pe piața occidentală?

Încă din zilele URSS, Kremlinul a acordat o mare atenție informației ca instrument de răspândire a influenței sovietice în lume. Propaganda rusă modernă a adoptat aproape totul de la cea sovietică, două trăsături caracteristice – agresivitatea și cooperarea absolută cu serviciile speciale ruse. Și tot felul de canale de știri, site-uri web, puncte de difuzare de televiziune și radio sunt rampe de lansare pentru difuzarea propagandei rusești în străinătate.

După izbucnirea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a blocat RT și Sputnik, cele două canale principale de propagandă ale Kremlinului. Rusia a găsit rapid un înlocuitor pentru aceste canale, începând să-și distribuie propaganda prin sute de site-uri, canale mici, dar ușor de realizat, ceea ce demonstrează încă o dată influența excepțională a serviciilor speciale rusești. Se estimează că în primele 4 luni de război, dinamica creșterii numărului de astfel de situri s-a produs exponențial. Conținutul este disponibil în principalele limbi ale Uniunii Europene, se găsește cu ușurință pe internet datorită formulării speciale a numelor, iar un astfel de conținut este, de asemenea, trimis în vrac. Punctul slab al propagandei ruse este caracterul său unilateral, prezentarea primitivă a informațiilor, iar minciunile replicate sunt adesea sincer ridicole, dar acest lucru este compensat de caracterul de masă și de o bună finanțare.


UE nu ar trebui să subestimeze amenințarea informațională reprezentată de Federația Rusă. Tot ceea ce are legătură cu conținutul de internet rusesc ar trebui blocat și forțat să iasă din spațiul informațional al UE. Rusia caută orice lacune pentru a-și promova propaganda, așa că doar nivelarea completă a prezenței sale informaționale în Europa poate minimiza șansele de succes ale Kremlinului în războiul informațional cu Occidentul.

#Izolarea_informațională #Rusia #mass-media_rusă #Occident

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button