Război în Ucraina

Japonia declară, pentru prima oară în 20 de ani, că patru insule disputate cu Rusia sunt „ocupate ilegal”

Pe fondul deteriorării relațiilor dintre Rusia și Japonia din cauza războiului din Ucraina, Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, patru insule disputate ca fiind „ocupate ilegal” de Rusia.


Relațiile dintre Rusia și Japonia s-au deteriorat de când a fost lansată invazia Ucrainei, în februarie, iar aceasta pare să fie prima dată când Japonia folosește un astfel de limbaj în aproape două decenii.

De asemenea, Ministerul japonez al Afacerilor Externe s-a referit la insule, pe care Rusia le numește Kurile de Sud, ca fiind „Teritoriile nordice” în raportul său diplomatic anual publicat recent, relatează CNN.

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind „ocupate ilegal” din 2003.

„Teritorii japoneze ocupate ilegal de Rusia”

În raport se precizează că Japonia consideră insulele drept „teritorii japoneze asupra cărora Japonia deține drepturi suverane, dar care sunt în prezent ocupate ilegal de Rusia”.

Situate în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, teritoriile disputate au fost capturate de forțele sovietice după capitularea Japoniei în fața forțelor aliate, în 1945.

Dezacordul cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai vechi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând fricțiuni între Japonia și Rusia timp de decenii.

Insulele au fost ocupate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

În 2019, liderii Rusiei și Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că își mențin angajamentul de a semna, în cele din urmă, un tratat de pace, la zeci de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că există în continuare divergențe serioase cu privire la soarta grupului de insule din largul coastelor Japoniei.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub numele de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan și grupul de insule Habomai.

Insulele au fost ocupate de forțele sovietice la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzați până la 17.000 de cetățeni japonezi. Aproximativ 19.000 de coloniști trăiesc în prezent pe insule, potrivit Stratfor.

#Japonia #Insulele_Kurile #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button