Societate

Judecătorii din Moldova au criticat dur vettingul: Lipsă de încredere

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova avut o discuție cu experții Comisiei de la Veneția, pe marginea proiectului de Lege cu privire evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reiterat necesitatea îmbunătățirii anumitor procese din domeniul justiției cât și faptul că reforma sistemului judecătoresc este așteptată și încurajată inclusiv de cei care înfăptuiesc justiția”, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, reprezentanții Asociației Judecătorilor și-au expus îngrijorările față de prevederile mai multor reglementări din cuprinsul proiectului de lege, transmite sursa.

„Executivul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, la data de 24 februarie 2023, a avut o discuție în format online cu experții raportori ai Comisiei europene pentru democrație prin drept (Comisia de la Veneția), în vederea consultării opiniei noastre, pe marginea proiectului de Lege cu privire evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, (vetting).

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reiterat necesitatea îmbunătățirii anumitor procese din domeniul justiției cât și faptul că reforma sistemului judecătoresc este așteptată și încurajată inclusiv de cei care înfăptuiesc justiția.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții Asociației Judecătorilor din Republica Moldova și-au expus îngrijorările față de prevederile mai multor reglementări din cuprinsul proiectului de lege. În special, amintim prevederile articolului 12 din proiectul actului normativ propus spre avizare. Instrumentele precum „dubiile serioase” și ,,suspiciunile privind comiterea actelor de corupție” comportă cu sine un risc iminent de subiectivism în procesul evaluării integrității judecătorilor și procurorilor.

La fel, sunt lipsite de încredere și corectitudine, alegațiile autorului proiectului de lege, ce se regăsesc în cuprinsul Notei informative care după cum observăm, este întocmită în lipsa unui studiu de impact cât și în lipsa analizei compatibilității reglementărilor din prezentul proiect de Lege cu prevederile Constituționale.

În acest context, pentru a pune bazele unei veritabile reforme în justiție, Asociația Judecătorilor reiterează despre necesitatea identificării unui consens larg în societate. În „scrierea reformei” urmează să fie antrenați, deopotrivă, toate părțile interesate, în sensul bun al cuvântului, inclusiv judecătorii. Mimarea unor consultări publice, la care asistă, ani la rând, reprezentanții din cadrul a aceleași două ONG-uri, sunt un tertip menit să subordoneze justiția din Republica Moldova.

În aceeași ordine de idei, Asociația Judecătorilor remarcă faptul că a susținut și va susține plenar reformele autentice și necesare în sectorul justiției, în strictă conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în calitatea sa de stat membru al Consiliului Europei”, menționează Asociația Judecătorilor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button