Analize și opinii

Kazahstan: există riscul ca trupele pacificatoare să nu se retragă definitiv

Retragerea trupelor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) reprezintă, momentan, un subiect delicat atât pentru Kazahstan, cât și pentru societatea mondială. Există premise că trupele rusești ar putea să nu părăsească definitiv teritoriul țării, ceea ce, cu siguranță, poate complica lucrurile. În acest articol descriem situația creată și cât de real și posibil este ca trupele rusești, totuși, să nu părăsească integral teritoriul Kazahstanului. 

Solicitarea oficială a lui Tokayev: se pare că nu este auzită

Reamintim că, la un anumit moment al desfășurării protestelor Tokayev a cerut  asistență Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru a oferi Kazahstanului suport în înăbușirea protestului și recăpătarea controlului. Într-un mod rapid suportul a fost livrat sub formă de trupe miliare, cea mai mare parte a acestora fiind constituită din trupele rusești. Totodată, reieșind din capacitatea militară a Kazahstanului, s-a dovedit a fi destul de stranie această solicitare de suport militar, dar acesta deja este un alt subiect. 

Protestele au încetat în câteva zile după dislocarea trupelor rusești – ceea ce, momentan, este un motiv de glorie și laudă pentru Kremlin. În prezent, însă, în condițiile în care misiunea pacificatoare a fost îndeplinită, a și venit timpul pentru retragere. Tokayev în acest sens a menționat clar că „Principala misiune a forțelor de menținere a păcii CSTO a fost finalizată cu succes”, dând de înțeles că a și venit timpul de retragere a trupelor. 

Interesantă însă a fost reacția Kremlinului. Partea rusă de parcă ar ignora solicitarea liderului kazah. Ministrul rus al apărării, Serghei K. Șoigu, nu a menționat planuri specifice pentru retragerea trupelor militare. Vorbind la o întâlnire cu conducerea militară, el a spus că soldații ruși își vor „continua misiunea până când situația se va stabiliza complet”, dar că „ar fi la latitudinea conducerii kazahe” să decidă când se va întâmpla asta.

Într-un mod destul de etic și diplomat, partea rusească a ignorat cumva ceea ce a menționat Tokayev, lăsând neclar aspectul ce ține de momentul când, totuși, trupele rusești se vor retrage. De fapt, acțiunile Federației Ruse sunt destul de clare și logice în acest sens, nu este pentru prima dată când partea rusească acționează anume așa atunci când vine vorba despre retragerea trupelor. 

Precedente pacificatoare – de ce este real și probabil ca trupele rusești să nu se retragă de curând din Kazahstan? 

Precum am menționat și mai sus, operațiunea militară din Kazahstan este privită ca un triumf geopolitic pentru președintele Vladimir Putin. Acesta folosește oportunitatea respectivă pentru a se prezenta încă odată ca un manager eficient de criză pentru țările pe care Moscova le consideră în sfera sa de influență. Totodată, acesta nu este unicul motiv care a determinat Federația Rusă să-și mobilizeze trupele către Kazahstan.

Să ne amintim trecutul istoric al Rusiei în ceea ce ține de trimiterea „păcii” către țările vecine. Aici ne putem aminti despre trupele pe care Federația Rusă le-a trimis în urmă cu trei decenii într-o regiune separatistă a Moldovei – trupe care nu au fost retrase nici până în prezent, generând acea problemă transnistreană tot mai acută pentru Republica Moldova. Ne putem aminti și despre trupele dislocate în regiunea Abhazia din Georgia, de exemplu. Acestea, la fel, rămân acolo și până în prezent. 

Dislocarea pacificatorilor și menținerea acestora chiar și după îndeplinirea misiunii este o practică aplicată pe larg de către Federația Rusă. În acest mod, Kremlinul își creează instrumente de influență în anumite regiuni de interes. Kazahstanul nu ar fi o excepție. Plus la aceasta, reieșind din situația geopolitică tensionată prin care trece în prezent, Federația Rusă nu va rata nicio ocazie pentru a-și lărgi influența și a-și crește influența în regiunile în care deja dispune de anumite pârghii de influență.

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button