Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Lecții din Holodomorul din 1932-1933

26 noiembrie în Ucraina este Ziua de Comemorare a Victimelor Holodomorului. În urmă cu 90 de ani, la ordinul Kremlinului, sute de mii de ucraineni pașnici au murit de foame. Istoricii din întreaga lume, inclusiv din Ucraina, au dovedit că în acest fel Moscova a comis genocid împotriva poporului ucrainean. A fost planificat și intenționat, la fel cu ceea ce Rusia amenajează acum pe teritoriul întregii Ucraine în 2022. De 90 de ani, dorința rușilor de a înrobi și de a distruge popoarele vecine nu a secat deloc, iar dorința de sânge străin a crescut.

Moscova avea nevoie de Holodomor, pentru că nimic altceva decât foamea și frigul nu puteau să-i îngenuncheze pe ucraineni. Privind oamenii de elementul – mâncare – rușii au fost angajați în distrugerea intenționată a ideii lor naționale, a identității de sine. Cu toate acestea, nu au reușit. Au urmat represiuni în masă și execuții în 1936-1937, iar mai târziu exilați pe scară largă în lagărele de concentrare, de exemplu, la Solovki. Kremlinul a încercat să-i forțeze pe ucraineni să fie ascultători, dar cultura, tradițiile, identitatea și dorința de libertate ucraineană erau invincibile atât atunci, cât și acum.

Genocidul a avut loc în condiții de ocupare și control total al Kremlinului. Rușii au încercat să distrugă ideea UNR – a doua formațiune de stat din istoria Ucrainei. Acest lucru a dus nu numai la războiul de gherilă după al Doilea Război Mondial, ci și la secesiunea Ucrainei în 1990-1991.

Ocupația rusă a fost întotdeauna prima condiție pentru genocidul nu numai al ucraineanului, ci și al oricărui alt popor: belarus, kazah, moldovenesc, tătar din Crimeea și așa mai departe… Totuși, ucrainenii, spre deosebire de, de exemplu , bieloruși, au putut face totul pentru ca crima Rusiei împotriva poporului ucrainean să fie recunoscută în întreaga lume.

Astăzi lumea este solidară cu Ucraina. Țările au început să recunoască Holodomorul ca un genocid și o crimă a Federației Ruse împotriva poporului ucrainean.

Organizații internaționale precum APCE, Adunarea Generală a ONU, Parlamentul European au recunoscut Holodomorul ca un genocid al poporului ucrainean. Un număr de state au făcut același lucru. În timpul etapei la scară largă a războiului ruso-ucrainean și în ajunul Zilei Comemorarii, Republica Cehă, Brazilia, Irlanda, Moldova, România, precum și Cabinetul de tranziție de opoziție al președintelui Republicii Belarus Svetlana Tikhanovskaya, a făcut același lucru, realizând amploarea tragediei comise de Rusia.

Cu toate acestea, Federația Rusă continuă nu numai că nu recunoaște crima comisă, ci falsifică în mod activ faptele, demontează obiecte memoriale dedicate tragediei Holodomorului din teritoriile ucrainene ocupate. Rusia continuă oficial genocidul ucrainenilor nu numai în aceste 9 luni sau 8 ani, ci întreaga istorie a existenței sale eronate.

#Rusia #Holodomorul #Ucraina #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button