Politică

Legea cu privire la Procuratură a fost ajustată! Ce mandat va avea de acum procurorului general interimar

Parlamentul a adoptat modificări la Legea cu privire la Procuratură. Documentul, elaborat în contextul executării recomandărilor expuse de Comisia de la Veneția, a fost votat în lectura a doua 53 de deputați. În urma acestor schimbări a fost stabilit că mandatul Procurorului General interimar este de maxim 6 luni (dacă interimatul se instituie urmare a faptului că funcția este vacantă) sau durează până la finalizarea cauzei penale (dacă interimatul se instituie urmare a suspendării Procurorului General în legătură cu urmărirea penală a acestuia), transmite sursa.

Totodată, prin modificările aprobate se pun în acord mai multe prevederi ale Legii cu privire la Procuratură cu observațiile Comisiei de la Veneția conținute în cele 2 avize. Sunt mai multe aspecte ajustate, inclusiv modul de suspendare a Procurorului General în privința căruia a fost inițiată urmărirea penală, ce se întâmplă cu adjuncții acestuia în atare situație, se stabilesc în lege criteriile de evaluare, se clarifică componența comisiei de evaluare și a celei de disciplină. De asemenea, Procurorul General (titular) revine în componența CSP fără dreptul de a participa la deciziile pe marginea carierei procurorilor.

O altă schimbate ține de faptul că se permite șefilor celor 2 procuraturi specializate (Procuratura Anticorupție și PCCCOCS) selectați pe baza noii proceduri (comisie internațională de preselecție și vetting pe integritate) de a-și forma echipele de conducere. Adică, de exemplu, Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție va putea propune CSP-ului șefii adjuncți ai Procuraturii Anticorupție.

#Procuratură #Parlamentul #Moldova #Legea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button