Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Libertate în Rusia pur și simplu nu mai există, iar polemica despre condamnarea dezvoltării lumii civilizate este doar binevenită.

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat în canalul său de Telegram că Rusiei nu îi pasă de declarațiile G7 cu privire la Ucraina și granițele acesteia. Guvernul rus ignoră direct dreptul internațional și granițele general recunoscute ale altor state, ceea ce poate afecta și Republica Moldova.

Federația Rusă a amenințat în mod repetat că „acționează” împotriva statelor al căror curs politic, dintr-un motiv sau altul, nu le convine. În declarația sa, Medvedev a menționat și cazul Kosovo, care, potrivit Rusiei, nu are dreptul să fie un stat independent, iar conform Serbiei, nu poate adera la nicio organizație internațională și trebuie să devină o autonomie sârbă. Pe fundalul livrărilor regulate de arme către Serbia, precum și al exercițiilor recente ruso-bielorus-sârbe, ideea extinderii agresiunii militare ruse în interiorul Europei se strecoară involuntar.

În acest caz, riscurile Moldovei cresc semnificativ, pentru că în același mod Rusia poate începe un război în Transnistria și poate merge în teritoriile controlate de Moldova, argumentând că aceasta este o altă “salvare” a populației vorbitoare de limbă rusă.

De mai bine de 30 de ani, coloana a cincea pro-rusă frânează dezvoltarea Moldovei și încearcă în toate modurile să o apropie de Rusia. Încercările de apropiere s-au manifestat în aspectele politice, economice și informaționale. Și moldovenii le pot spune „mulțumesc” politicienilor pro-ruși pentru dependența de gaze și criza economică.

Abia recent, odată cu venirea la putere a Maiei Sandu, statul și-a restabilit cursul proeuropean. În martie 2022, Moldova a depus o cerere de asociere la UE, ceea ce, așa cum era de așteptat, a provocat nemulțumiri din partea Federației Ruse. În mod tradițional s-a folosit șantajul cu gaze, precum și farsele informaționale. Din partea opoziției moldovenești au devenit tot mai dese mesaje, al căror scop este scindarea societății și destabilizarea situației politice din țară.

Prin obstrucționarea liberei alegeri a statelor suverane și încălcarea legilor general acceptate, Rusia și-a pierdut rămășițele autorității sale pe arena internațională. Menținerea relațiilor de parteneriat cu Federația Rusă a devenit, pentru a spune ușor, rușinoasă și neprofitabilă. Ca răspuns, Rusia încearcă să-și impună cu forța viziunea asupra unui „viitor frumos” celor care au abandonat-o în mod deliberat.

Rusia nu va putea niciodată (și nu va dori) să asigure pacea și securitatea în Moldova. Rusia este un drum către nicăieri, așa cum arată experiența orașelor „salvate” din Ucraina. Și pentru a evita aceeași soartă, moldovenii trebuie deja acum să renunțe la tot ce îi leagă de Rusia. În caz contrar, în Federația Rusă vor considera din nou că acestea sunt „pământuri rusești”.

#Rusia #Ucraina #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button