Politică

Liderii UE îndeamnă aprobarea rapidă a cadrelor de negocieri pentru aderarea la UE

Liderii Uniunii Europene au cerut adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Declarația se conține în concluziile aprobate joi, 21 martie, de Consiliul European, în cadrul unui nou summit la Bruxelles, scrie sursa.

Totodată, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ceea ce privește avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE. 

„Ca urmare a prezentării de către proiectelor de cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, Consiliul European invită adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană”, se arată în declarație.

Totodată, este menționat că UE va continua să ofere tot sprijinul relevant pentru ca R. Moldova să abordeze provocările care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze capacitatea de rezistență, securitatea și stabilitatea Moldovei. 

În acest context, liderii UE au salutat angajamentele bilaterale ale statelor membre de a sprijini misiunea de parteneriat a UE în Moldova pentru a spori reziliența sectorului de securitate. 

Referitor la Georgia, Consiliul European a luat act de eforturile în curs de desfășurare și încurajează țara să avanseze în ceea ce privește reformele prioritare restante. 

De asemenea, UE va continua să sprijine Georgia în consolidarea rezilienței sale și în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a subminării de către Rusia a integrității teritoriale a Georgiei și a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.

Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.

De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției. 

În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.

Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar. 

Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.

După trei luni, Comisia Europeană a prezentat cadrele de negociere, documente de aproximativ 20 de pagini și cele 35 de capitole de negociere care trebuie să fie aprobate de statele membre înainte de începerea discuțiilor oficiale

#UE #R.Moldova #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button