Politică

UE „respinge” statutul de observator al Republicii Turce a Ciprului de Nord într-o organizaţie turcică

Uniunea Europeană a „respins” sâmbătă, 12 noiembrie curent, declaraţiile Turciei privind aderarea autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) ca membru observator al Organizaţiei Statelor Turcice (OST), denunţând „orice acţiune vizând facilitarea (…) recunoaşterii internaţionale a entităţii secesioniste cipriote turce”, relatează AFP.

În cadrul unui summit al OST de la Samarkand, în Uzbekistan, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a „mulţumit” membrilor acestei organizaţii pentru că „au acceptat RTCN ca membru observator”.

Celelalte membre ale OST nu au confirmat totuşi această aderare, Uzbekistanul, ţară gazdă a summitului, şi Kazahstanul, punând sub semnul incertitudinii anunţul turc, fără a-l dezminţi totuşi oficial.

„Această decizie, în aşteptarea ratificării membrilor Organizaţiei, este regretabilă şi contrazice faptul că mai mulţi membri ai organizaţiei şi-au exprimat susţinerea fermă faţă de principiul integrităţii teritoriale şi Carta ONU”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat. „Orice acţiune vizând facilitarea sau ajutarea în orice mod a recunoaşterii internaţionale a acestei entităţi secesioniste cipriote turce dăunează grav eforturilor vizând crearea unui mediu propice reluării convorbirilor sub auspiciile ONU”, a continuat el, reamintind că UE „nu recunoaşte decât Republica Cipru ca subiect de drept internaţional, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă seară, Ministerul turc al Afacerilor Externe „a respins în întregime” declaraţia UE.

„Decizia privind aderarea ca membru observator al RTCN a fost luată în unanimitate la summitul OST”, a afirmat Ankara, acuzând UE de „ipocrizie” şi că este „prizoniera politicilor sterile” ale Greciei şi Ciprului.

Preşedintele turc a afirmat anterior că aderarea RTCN cu titlu de membru observator la OST nu este echivalent cu recunoaşterea.

„Ar fi fals să considerăm aceasta o recunoaştere. O recunoaştere a altor caracteristici este ceva delicat”, le-a declarat Erdogan jurnaliştilor de la bordul avionului prezidenţial care se întorcea de la Samarkand.

Şeful statului turc a adăugat totuşi că are intenţia de a „face eforturi” pentru recunoaşterea internaţională a RTCN. RTCN şi-a proclamat independenţa unilateral în 1983, la nouă ani după invadarea nordului Ciprului de către armata turcă, drept reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care voiau să alipească insula Greciei. Această „declaraţie de secesiune” a fost considerată „nulă din punct de vedere juridic” de Consiliul de securitate al ONU trei zile mai târziu. Ciprul este divizat şi în ziua de azi, Republica Cipru, membră a UE din 2004, neexercitându-şi autoritatea decât asupra părţii de sud a insulei.

#Ciprul #Turcia #UE #statutul_de_observator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button