Politică

Lilian Carp: “Guvernul cere Gazpromului să fie publicat contractul privind livrarea gazelor naturale”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, susține că Guvernul expediază scrisori prin care cere Gazpromului acordul de a fi publicat contractul privind livrarea gazelor naturale, semnat de către Republica Moldova și Rusia. Totodată, acesta a mai spus că, contractul poate fi făcut public doar de către Gazprom.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul PAS a mai declara că, una din condițiile impuse de către Gazprom este secretul comercial care nu poate fi făcut public, transmite sursa.

„Când s-a negociat contractul, una din condițiile impuse de Gazprom este secretul comercial care nu poate fi făcut public. Sunt trimise scrisori din partea Guvernului prin care se cere să fie publicat contractul în condițiile în care a fost negociat. În aceste condiții noi trebuie să respectăm condițiile impuse de Gazprom. Ne dorim ca acesta să fie făcut public, însă dor Gazprom împreună cu Moldovagaz o pot face”, a spus Lilian Carp.

Tot în cadrul emisiunii, Lilian Carp, a relatat că prețul la gaze în Republica Moldova este format din două componente, primul este format din ceea ce este prețul de piață și a doua componentă presupune prețul la petrol. 

Potrivit deputatului, în opinia sa, s-a mers pe această variantă, deoarece prețul la petrol este mai stabil decât la gaz. Astfel, „în asemenea condiții de criză Guvernul a ales să lege cumva o parte din prețul care se formează la gaz din prețul petrolului”.

Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari a criticat guvernarea, declarând că acest contract a fost negociat în condiții netransparente.

„Am criticat modul cum a fost negociat acest contract, netrasnparent cu multă influență din partea Moldovagaz. După aceste negocieri noi nu am făcut cunoștință cu acest contract….Trebuia să iasă prim-ministru, viceprim-ministrul să ne spună care este situația, care este formula de preț, care sunt riscurile… Transparența este prima problemă cu care ne confruntăm la acest moment”, a menționat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii.

Totodată, acesta a afirmat că era clar că „Moldovagaz este afiliată Gazpromului, iar cel mai probabil în timpul apropiat Moldovagaz din nou va solicita ajutor din partea bugetului de stat”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button