Internaţional

Lituania pregătește un plan de evacuare la nivel național: noi realități ale protecției civile în țările baltice

Până în octombrie 2024, Lituania va prezenta primul său plan național de evacuare în masă ca răspuns la provocările moderne de securitate din regiune. Ministrul Afacerilor Interne, Agne Bilotaite, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, subliniind necesitatea unei pregătiri sistemice a țării la potențialele amenințări.

„Fiecare unitate teritorială are propriul plan de evacuare, dar Lituania are nevoie de un plan național care să acopere întreaga țară. Trebuie să fim pregătiți să o implementăm în orice moment”, a menționat Bilotaite.

Ministrul a mai subliniat că din cauza atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride, siguranța publică a devenit o prioritate. „Suntem în frunte. Astăzi, protecția civilă a devenit o prioritate pe agenda noastră”, a adăugat ea.

Este important ca Lituania nu numai să-și consolideze propria apărare, ci să colaboreze și cu celelalte țări baltice. În plus, guvernele din regiune vor depune cereri de finanțare pentru proiecte de protecție civilă către Uniunea Europeană. „Este foarte scump, dar trebuie să ne unim forțele și să obținem sprijin din partea UE”, a spus ministrul.

La mijlocul lunii iulie, Seimas lituanian a aprobat un program de consolidare a apărării civile, care include crearea de noi adăposturi, sisteme de avertizare și o aplicație mobilă. Programul oferă o finanțare în valoare de 285 de milioane de euro.

Potrivit lui Bilotaite, Lituania trebuie să treacă de la protecția civilă la apărarea civilă, ținând cont de amenințările hibride și militare moderne. Alte țări baltice pun în aplicare măsuri similare. Ministrul de Interne al Letonia, Rihards Kozlovskis, a declarat că 5.000 de adăposturi subterane ar trebui să fie gata în Letonia până în noiembrie.

Vicecancelarul Ministerului Afacerilor Interne al Estoniei, Tuuli Räim, a subliniat că țările trebuie să fie pregătite pentru scenariile cele mai defavorabile. Estonia a aprobat deja un plan de acțiune de protecție civilă pe 4 și 10 ani și introduce noi sisteme de informații publice prin SMS și alte canale.

Aceste inițiative sunt un răspuns la noua realitate cu care se confruntă regiunea din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a creșterii amenințărilor hibride.

#Lituania #Letonia #Estonia #Război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button