Analize și opinii

Lumea pe marginea unei noi recesiuni globale din cauza tarifelor impuse de Trump

Economia globală se află pe marginea unei noi recesiuni globale, iar declanșatorul acesteia nu ar putea fi pandemiile sau crizele financiare, ci războaiele comerciale masive declanșate de președintele SUA, Donald Trump. Tarifele impuse de Washington pot avea consecințe grave nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga sistemă comercială globală.

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat introducerea unor noi tarife pentru importurile de bunuri în Statele Unite, numind acea zi „Ziua eliberării Americii”. Potrivit acestuia, Statele Unite au suferit pierderi din cauza comerțului „injust” timp de decenii și acum este timpul pentru schimbări radicale.

Președintele american speră că majorarea tarifelor va determina alte țări să facă concesii și că America va atinge „independența economică totală”. Cu toate acestea, majoritatea experților sunt de părere că aceste măsuri nu vor îmbunătăți situația SUA, ci vor provoca o criză economică globală ce va afecta milioane de oameni din întreaga lume.

Cine nu va suferi din această decizie? Doar milionarii, marile corporații și chiar Trump cu cercul său apropiat. De aceea, liderul american ia acest pas riscant, care ar putea deveni un catalizator al unei recesiuni globale.

Tariful de bază este de 10%, aplicându-se și Ucrainei. Totuși, pentru majoritatea țărilor, tarifele sunt mult mai mari:

  • Cambodgia – 49%,
  • Laos – 48%,
  • Vietnam – 46%,
  • China – 34%,
  • UE – 20%,
  • Elveția – 31%,
  • Thailanda – 36%,
  • India – 26%.

Noile tarife intră în vigoare pe 5 aprilie, iar celelalte vor fi implementate pe 9 aprilie.

Care state au evitat tarifele

Totuși, în această listă nu se află Rusia, Belarus, Iran, Cuba și Coreea de Nord. Trump a explicat că aceste țări sunt deja supuse sancțiunilor stricte și comerțul cu ele este minim sau complet interzis. Dar apare întrebarea rezonabilă: de ce președintele SUA atacă aliații, nu pe cei mai mari rivali geopolitici?

Decizia administrației Trump de a nu include Rusia și Belarus în lista țărilor căror li se aplică noile tarife a stârnit uimire și întrebări din partea experților internaționali. Publicația franceză Le Monde a apelat la analiștii centrului Les Décodeurs, care au analizat datele Biroului Reprezentantului Comercial al SUA (USTR) și ale Biroului de Statistică (Census Bureau). Aceștia au descoperit că, contrar afirmației purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Caroline Levitt, despre „comerțul nul” cu Rusia, în 2024, schimburile comerciale dintre SUA și Rusia au ajuns la 3,5 miliarde de dolari. Dacă Washington ar fi luat în considerare aceste date, tarifele aplicate Rusiei ar fi fost de 42%, iar celor din Belarus – 24%.

Informațiile publicate pe portalul USTR confirmă că SUA continuă să facă comerț cu Rusia. În 2024, Washington a exportat în Moscova bunuri în valoare de 526,1 milioane de dolari, iar importurile din Rusia au fost de 3 miliarde de dolari, în ciuda scăderii cu 34% față de anul precedent.

De ce Rusia și aliații săi au evitat sancțiunile? Potrivit analiștilor, Washington nu consideră Rusia un concurent economic global, dar continuă să ia în considerare rolul acesteia în problemele geopolitice. Rusia rămâne un jucător important în Arctica, o sursă de resurse și un partener potențial în contracararea atât a Chinei, cât și a Uniunii Europene. Un rol similar îl joacă Iranul în Asia Centrală – acesta poate echilibra influența Chinei și Turciei, dar doar în cazul reluării acordului nuclear, în negocierile pentru care Moscova caută să joace rolul de mediator.

Reacția țărilor la noile măsuri

Reacția țărilor afectate de noile tarife a fost previzibilă: majoritatea statelor se pregătesc pentru măsuri contrare:

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE a pregătit deja primul pachet de măsuri contrare.
  • China, Canada, Mexic, Japonia, Coreea de Sud și alte state se pregătesc, de asemenea, să impună tarife suplimentare.
  • Marea Britanie speră să evite escaladarea și încearcă să încheie un acord comercial cu SUA pentru a atenua efectele tarifului de 10%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a îndemnat alte țări să nu răspundă cu măsuri contrare, altfel a avertizat despre „escaladare”. Cu toate acestea, comunitatea internațională nu mai ia aceste amenințări în serios.

După criza financiară din 2008-2009 și tulburările economice cauzate de pandemia COVID-19, lumea ar putea înfrunta a treia recesiune globală. Economiștii de la mari agenții de analiză, precum JPMorgan și Fitch, avertizează că, dacă politica tarifară a lui Trump va continua, economia globală ar putea intra în recesiune până la sfârșitul anului 2025.

Principalele riscuri ale noii politici tarifare a SUA

  • Introducerea unui tarif mediu de 29% va crește cheltuielile importatorilor americani cu 1 trilion de dolari pe an.
  • Tariful de 54% pentru produsele chineze va duce la penurie, creșterea prețurilor și creșterea nivelului de sărăcie la nivel global.
  • Scăderea importurilor în SUA va lovi economiile dependente de export, cum ar fi Germania și China.
  • În cazul unei recesiuni globale, cererea pentru exporturile americane va scădea, acestea ajungând la 2,1 trilioane de dolari pentru bunuri și 1,1 trilioane de dolari pentru servicii în anul trecut.

Economiștii consideră că efectele noilor tarife vor fi vizibile încă înainte ca alte țări să impună măsuri contrare.

Trump subestimează clar importanța partenerilor comerciali ai SUA. El este convins că America cumpără mai mult decât vinde, dar uită că țara este cel mai mare furnizor de servicii, inclusiv digitale. Aceste servicii susțin de la sine echilibrul dintre export și import, iar noile tarife vor agrava doar situația.

Democrata Nancy Pelosi a numit deja strategia lui Trump „catastrofală”. Ea a avertizat că americanii vor experimenta o creștere bruscă a prețurilor, iar multe familii vor ajunge într-o situație și mai dificilă.

Trump este cunoscut pentru deciziile sale impulsive și pentru faptul că își schimbă frecvent pozițiile. Dar, dacă va păstra politica actuală, războiul comercial ar putea duce la o recesiune economică majoră. Rămâne de văzut dacă America va deveni mai puternică sau dacă economia sa va colapsa.

Lumea se confruntă cu o provocare serioasă, iar lunile următoare vor arăta dacă economia globală va putea face față consecințelor noii războiuri tarifare.

Imagine: ilustrativă, sursa

#recesiune #tarife #Trump

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button