Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Rusia încearcă să negocieze “foamea” în schimbul sancțiunilor

Deși Rusia crează o imagine fictivă în care sancțiunile occidentului nicidecum nu afectează țara, Moscova a ajuns să folosească orice ocazie oportună pentru a încerca să negocieze ridicarea anumitor sancțiuni. Stranii tentative a țării care, formal, nu suferă în urma sancțiunilor, nu-i așa?

De data aceasta Rusia încearcă să negocieze ridicarea anumitor sancțiuni impuse împotriva sa, în schimbul asigurării unui coridor umanitar pentru navele care transportă alimente din Ucraina. Interesantă metamorfoză a polemicii Kremline – până ieri sancțiunile nu făceau decât “să încurajeze dezvoltarea Rusiei”, dar deja azi adjunctul ministrului rus de externe cere ca, în schimbul acestui coridor umanitar, să fie ridicate măcar câteva sancțiuni. Kremlinul ar trebui să se decidă în privința polemicii folosite – sancțiunile nu afectează Rusia, sau totuși o afectează?

Totodată, lipsa corelației dintre polemicile Kremlinului de azi și ieri nu reprezintă cel mai important aspect a situației respective. Cinismul maxim a fost atins de către ruși, atunci când Rudenko a menționat că “o soluție la problema alimentară necesită o abordare cuprinzătoare”. Iarăși, o poziție neclară a Kremlinului – se pare că Federația Rusă ține de proști întreaga societatea mondială și nu realizează faptul că întreaga lume este conștientă că anume Rusia a creat artificial această criză alimentară.

Crearea Acrizei alimentare – Putin își mai creează un as

Crearea crizei alimentare, pe lângă faptul că este o crimă împotriva umanității, reprezintă și o încercare de a lui Putin de a-și crea încă o pârghie de presiune politică a societății mondiale. Acesta este conștient că, mai devreme și mai târziu, lumea va putea renunța la energia rusească, iar atunci va fi nevoie de o altă pârghie de șantaj.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Astfel, Moscova, cu siguranță, va utiliza această “oportunitate” de a crea o foamete mondială și de a o transforma într-un avantaj politic. Totodată, în acest context curios este faptul că, totuși, rușii sunt gata să negocieze eliberarea corăbiilor ucrainene, blocate în porturi.

Putin este gata să renunțe la unul dintre așii săi, doar pentru a scăpa de anumite sancțiuni

Chiar dacă are ocazia să obțină un nou instrument de presiune și șantaj, Moscova merge la negocieri. Acest lucru ne induce spre o idee simplă și deloc conspiraționale, există anumite sancțiuni, care afectează deosebit de tare Rusia, dar despre care propaganda rusească tace, pentru a nu provoca panică și nemulțumire în societate.

În abordarea acestui subiect, iarăși, a fost implicată polemica standardă rusească – vinovat este Occidentul. Asemenea afirmații par și mai cinice în contextul în care, toată lumea a văzut dovezile de facto a faptului că Rusia scoate din Ucraina grâu și cereale. Plus la aceasta, istoria deja cunoaște asemenea acțiuni a rușilor – un exemplu relevant este Golodomorul din Ucraina, rezultat al deciziilor inumane a lui Stalin.

#Rusia #foame #șantaj

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button