Economie

Maia Sandu: Dacă Gazprom taie gazul, trecem la alți parteneri

Președintele Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV că există riscul ca Gazprom să deconecteze Republica Moldova de la gaz după 1 octombrie, iar dacă acest lucru se va întâmpla, autoritățile vor înlocui parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și vor cumpăra de la alți parteneri, transmite sursa.

Întrebată de moderatorul emisiunii dacă deține informații privind planurile Gazprom și dacă gigantul rus va stopa sau nu livrările de gaz pentru Republica Moldova după 1 octombrie, Maia Sandu a răspuns că „în general, nu ar trebui să se schimbe nimic după această dată”. Asta pentru că există un contract între Moldovagaz și Gazprom care mai e valabil încă patru ani.

„De la 1 octombrie se schimbă doar condițiile de preț. Conform formulei din acest contratct , de la 1 octombrie prețul gazelor pentru Republica Moldova trebuie să se micșoreze substanțial. Respectiv, nu ar trebui să se facă anumite anunțuri, pentru că este doar o altă lună de continuare a contractului. Acum noi auzim zvonuri și avem suspiciuni că cei de la Gazprom nu vor să continue acest contract pentru că nu le convine ca Republica Moldova să treacă la un preț mai mic decât cel pe care l-a plătit în această vară. Și am plătit un preț mare pentru că prețul de piață a fost foarte înalt”,
a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii.

Șefa statului a spus că autoritățile de la Chișinău nu au nicio claritate în privința intențiilor Gazpromului și probabil vom ști ce comportament adoptă gigantul rus chiar la 1 octombrie, la miezul nopții.

„Evident că dacă se întrerupe furnizarea de gaze de la Gazprom, există un plan B, pe termen scurt. Pe termen mediu, acest plan va trebui completat. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu. (…) Pentru sectorul de încălzire se va folosi păcură. Încercăm să folosim toate posibilitățile”,
a mai spus șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, din cauza instabilității prețurilor pe piața gazelor naturale, este complicat pentru Guvern să planifice banii în buget pentru acordarea compensațiilor pentru populație. „Guvernul a promis și va acorda aceste compensații”, a dat asigurări șefa statului.

Maia Sandu a mai pecizat că dacă după 1 octombrie Gazprom va condiționa livrarea gazelor naturale pentru Republica Moldova doar la prețul mare de piață care este acum, atunci țara noastră se va orienta definitiv spre piața europeană.

#Sandu #gaz #șantaj #Gazprom #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button