Război în Ucraina

Majoritatea statelor membre G20 condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina

Miniştrii de finanţe ai celor mai mari economii ale lumii au condamnat ferm sâmbătă Moscova pentru războiul din Ucraina, doar China şi Rusia refuzând să semneze o declaraţie comună.

India, care a găzduit o reuniune în oraşul Bengaluru, în calitate de preşedinte al Grupului celor 20 de economii (G20), a fost reticentă în a ridica problema războiului, însă naţiunile occidentale au insistat că nu pot susţine niciun rezultat care să nu includă o condamnare, transmite sursa.

Lipsa unui consens deplin în rândul membrilor G20 a făcut ca India să recurgă la publicarea unui „rezumat al preşedintelui” în care a sintetizat cele două zile de discuţii şi a remarcat dezacordurile.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina şi au subliniat faptul că acesta provoacă suferinţe umane imense şi exacerbează fragilităţile existente în economia globală”, a spus acesta, citând perturbarea lanţurilor de aprovizionare, riscurile pentru stabilitatea financiară şi continuarea insecurităţii energetice şi alimentare, informează agenţia Reuters.

„Au existat alte puncte de vedere şi evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor”, se arată în rezumat, referindu-se la măsurile puse în aplicare de puterile occidentale pentru a pedepsi Rusia.

Rezultatul a fost similar cu cel al summitului G20 de la Bali din noiembrie anul trecut, când gazda, Indonezia, a emis, de asemenea, o declaraţie finală în care a recunoscut dezacordurile.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat anterior pentru Reuters că este „absolut necesar” ca orice declaraţie să condamne Rusia. Doi delegaţi au declarat pentru Reuters că Rusia şi China nu au dorit ca platforma G20 să fie folosită pentru a discuta chestiuni politice.

#G20 #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button