Politică

Malul drept NU va mai cumpăra energie electrică de la MGRES, chiar dacă Gazprom reia livrările? Declarația lui Recean

În cazul în care vor fi reluate livrările de gaze către regiunea transnistreană, malul drept al Nistrului ar putea cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) doar în cazul unor garanții. „Garanții ferme că nu vor fi întreruperi de aceste gaze naturale, ceea ce nu văd posibil”, a menționat premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, Chișinăul nu vede cine ar putea oferi astfel de garanții. „Noi am observat că dacă nu există astfel de garanții atunci pe cetățean îl costă mai scump”, a comunicat Recean, transmite sursa

Dorin Recean a fost întrebat dacă Chișinăul, în cazul în care se reiau livrările de gaze către regiunea transnistreană, va mai cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț mai mic.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului, indiferent în ce volum, asta nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună sau peste două, sau peste trei, sau la fiecare două sau trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Este important acum să ne ajustăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău și în felul acesta să asigurăm întâi securitatea livrărilor și după asta și un cost optim pentru cetățenii din Republica Moldova”, a comunicat Recean, pe 16 ianuarie, la emisiunea În Profunzime de la ProTV Chișinău.

Întrebat din nou dacă Chișinăul va cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan în cazul în care vor fi reluate livrările de gaze în regiune, Recean a răspuns: „Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întreruperi de aceste gaze naturale, ceea ce nu văd posibil”.

La precizarea „cine ar trebui să ofere acele garanții”, Recean a comunicat: „Nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții și noi am observat că dacă nu există astfel de garanții atunci pe cetățeanul Republicii Moldova îl costă mai scump”.

Asta înseamnă că nu mai luăm curent de acolo – a concluzionat prezentatoarea. Premierul nu a contrazis afirmația.

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Până pe 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului. În prezent, acoperirea volumului necesar include importuri din România și producția internă.

#Recean #MGRES #Gazprom

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button