Război în Ucraina

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc

Cetățenii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari din justiția moldovenească, au fost sancționați astăzi de către guvernul britanic în conformitate cu reglementările britanice privind sancțiunile anticorupție.

Toate bunurile deținute de Plahotniuc și Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate, transmite sursa.

Cetățenilor britanici le va fi interzisă orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.

„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste sancțiuni reprezintă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate colțurile lumii. Este, de asemenea, o dovadă a angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțarea ilicită.

Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în ceea ce privește progresul tuturor cererilor de asistență juridică reciprocă între cele două țări. Împreună ne angajăm să luptăm împotriva corupției”, precizează autoritățile britanice.

În octombrie, Plahotniuc a oferit primul său interviu după fuga din țară, unde a și comentat sancțiunile împotriva sa:

PUBLICITATE

„Acesta era un efect de așteptat după bocetele, isteriile și insistențele Maiei Sandu pe lângă cancelariile străine și, probabil, pentru a o potoli de la bocete și văicăreli i s-a oferit această alifie, i s-a organizat această terapie ca să se bucure și ea câteva zile, și toate astea nu schimbă cu nimic determinarea mea de a reveni în politică și a scoate țara din criză”, a comentat Plahotniuc.

Și Ilan Șor comentase anterior aceste sancțiuni:

„Sancțiunile SUA împotriva mea, din păcate, nu rezolvă multiplele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, nu contribuie la scăderea tarifelor pentru energie și gaze și nici la ieftinirea alimentelor pentru cetățeni. Aceste sancțiuni reprezintă însă o mare victorie. Și asta deoarece demonstrează că Maia Sandu se teme teribil de viitoarele proteste și înțelege că i se apropie sfârșitul. Cât despre sancțiuni, sincer să fiu, sunt ridicole”, spune Șor într-un video publicat pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul fugar s-a referit și la vizitele Maiei Sandu în SUA, afirmând că președintele a cerut sancțiuni împotriva lui, doar pentru a se putea lăuda.

„Știu foarte bine că în cadrul precedentei vizite în America, Maia Sandu s-a târât în genunchi, implorând SUA să facă măcar ceva, pentru a fi aplicate sancțiuni împotriva mea. Și asta pentru că nu are niciun rezultat pozitiv cu care să se poată lăuda în fața cetățenilor”, menționează Șor. 

Știri.md amintește că Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova în dupa-amiaza zilei de vineri, 14 iunie, după ce PDM a decis să cedeze puterea politică, la o săptămână de confruntări cu majoritatea nou-formată, PSRM–ACUM. Decizia democraților a fost luată după o întrevedere a lui Plahotniuc cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Potrivit Procuraturii, liderul Partidului „Șor” ar fi trecut ilegal frontiera în perioada 14-17 iunie 2019, la bordul unei aeronave charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

#MareaBritanie #sancțiuni #Șor #Plahotniuc

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button