Politică

Membrii Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, nu vor putea fi aleși pe o perioadă de trei ani

Persoanele care erau membri ai organului executiv al Partidului Politic „Șor”, cele care aveau funcții elective sau erau pe listele de candidați supleanți în momentul în care formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, nu vor putea fi alese pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, votat în prima lectură de 56 deputați, transmite sursa.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea PAS în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

„Ca urmare a deciziei CC , nu este vizat un singur partid politic, decizia vizează orice partid care va permite un comportament similar celui al partidului declarat recent neconstituțional”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. 

Stamate a mai anunțat demararea consultărilor publice cu societatea civilă pe marginea proiectului cu pricina, care vor avea loc marți, 18 iulie, începând cu ora 12:00 și miercuri, 19 iulie, de la ora 11:00. 

Totodată, proiectul de lege mai conține prevederea potrivit căreia atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Potrivit hotărârii, reprezentanții și membrii Partidului, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice parlamentare. Reprezentanții și membrii partidului, care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni. Listele candidaților supleanți din partea Partidului Șor în Parlament și în consiliile locale, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării hotărârii.

#Partidul_Șor #membri #Constituție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button