Economie

Metalferos poate oferi un monopol fiscal. Alaiba a explicat de ce este necesar acest lucru

Autoritățile moldovenești propun instituirea unui monopol fiscal asupra vânzării fierului vechi de către întreprinderea de stat Metalferos. Cabinetul a pus această decizie în discuție publică. După cum a explicat ministrul Economiei Dumitru Alaiba în emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova, această decizie vizează exclusiv Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) din Rîbnița și ar putea deveni o sursă suplimentară de venit la bugetul de stat, transmite sursa.

„Aceasta înseamnă că întreprinderea va fi singurul furnizor pentru MMZ. Această soluție vizează exclusiv oțelul. Adică, fabrica din Rîbnița va putea cumpăra deșeuri de metale feroase doar de la Metalferos. Avem nevoie de mai multe fonduri la buget. Și în asta vedem o sursă de venit pentru bugetul de stat”, a spus Alaiba.

Să reamintim că guvernul a pus în discuție publică până pe 7 iunie decizia de a acorda monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos.

După cum se precizează în nota explicativă a proiectului, fier vechi colectat în Moldova poate fi prelucrat fie la MMZ, fie în Turcia, India și alte piețe.

MMZ achizitioneaza fier vechi si deseuri metalice atat in malul drept, cat si importuri din strainatate.

„Datele privind livrările de deșeuri și deșeuri metalice feroase către MMZ pentru perioada mai 2022 – noiembrie 2023 indică o creștere a ponderii importurilor în detrimentul achizițiilor locale. În acest sens, MMZ, în calitate de „monopsonist”, poate stabili prețuri pentru achiziționarea deșeurilor metalice feroase colectate pe teritoriul Moldovei. Astfel, deși prețul la London Metal Exchange – LME Steel Scrap este prețul de referință în relațiile comerciale ale MMZ cu furnizorii, în perioada mai-noiembrie 2022, MMZ a importat fier vechi la un preț mediu de achiziție de 7.206 lei pe tonă, adică cu 8,7% mai mult (575 lei), comparativ cu achizițiile de la companiile moldovenești (6.631 lei). Din ianuarie până în noiembrie 2023, această diferență era deja de 13,5%. Întrucât infrastructura logistică nu permite exportul unor volume mari de fier vechi în afara Moldovei, țara de facto nu are altă opțiune pentru vânzarea finală a fierului vechi decât Uzina Metalurgică Râbnița”, se arată în nota explicativă a deciziei guvernului.

Dacă guvernul va aproba această decizie, Metalferos va primi un monopol fiscal până la 31 decembrie 2025, cu posibilitatea prelungirii valabilității deciziei.

#Metalferos #monopolia #Alaiba

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button