Ministerul Apărării declară că nu va permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Precizarea a fost făcută pe 5 iunie, după ce o investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că ex-comandatul armatei țării noastre, Igor Gorgan, a transmis regulat date agenției de informații militare a Forțelor Armate ale Rusiei, GRU. Instituția a precizat că verifică „atent” informațiile expuse în investigație, transmite sursa.
După publicarea anchetei despre acțiunile ilegale ale fostului comandant al Armatei Naționale, Igor Goran, Ministerul Apărării a venit cu o reacție. Instituția a precizat că Gorgan a fost demis din funcție în 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului Apărării Anatolie Nosatîi.
„Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului. Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi. Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, se arată într-un comunicat publicat de instituție.
Precizăm că, pe 5 iunie, portalul The Insider a publicat o investigație despre fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, ex-comandantul Igor Gorgan. Potrivit investigației, care se bazează pe mesaje de pe contul de Telegram al lui Gorgan, la care a obținut acces portalul, fostul comandat al Armatei Naționale îi raporta regulat „curatorului” său din GRU, colonelul Alexei Makarov, inclusiv despre situația din țara noastră. Gorgan l-ar fi informat și ce arme cumpără Kievul de la țările vecine, inclusiv din Moldova, dar și despre discursurile publice ale președintelui Maia Sandu, „dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului”. În reacție, Președinția de la Chișinău a anunțat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015, dar și gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituția prezidențială a menționat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”. NewsMaker l-a contactat pe Igor Gorgan pentru o reacție, însă acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.
Într-o reacție pentru NM, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat veridicitatea informațiilor expuse în investigația jurnalistică. SIS a declarat că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării.