Analize și opinii

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost arestat. Ce se știe despre el și cazul lui?

Tribunalul Basmanny din Moscova a emis un mandat de arestare pentru două luni împotriva adjunctului ministrului apărării, Timur Ivanov, care a fost reținut pe 23 aprilie, seara trecută, sub suspiciunea de luare de mită. Ivanov a fost pentru mulți ani adjunctul lui Serghei Șoigu și a fost subiectul unor investigații anti-corupție ale aliaților lui Aleksei Navalnîi, transmite sursa.

Investigația susține că Ivanov a fost implicat într-un complot criminal cu terțe părți pentru a primi mită în legătură cu contractele și subcontractele pentru necesitățile Ministerului Apărării.

Cazul lui Ivanov a fost deschis conform articolului 290 alineatul 6 din Codul Penal al Federației Ruse – despre luarea de mită în sume foarte mari, adică de la 1 milion de ruble în sus. Pedepsele maxime prevăzute pentru acest articol sunt de 15 ani de închisoare.

Nu se știe încă despre ce sumă este vorba în cazul lui Ivanov.

“Se discută despre o sumă, dar în acest moment nu aș dori să o menționez, deoarece este relativă și va fi ajustată. Dar conceptul tradițional de mită, așa cum este înțeles în viața de zi cu zi ca fiind transferul de bani pentru o acțiune sau inacțiune evident ilegală, nu se aplică aici; aici este mult mai complex”, a declarat avocatul lui Ivanov, Denis Baluiev, pentru Interfax.

Potrivit apărătorilor adjunctului ministrului, acesta neagă să fi luat mită.

Împreună cu Ivanov, a fost arestat pentru două luni și prietenul său, Serghei Borodin, care a fost descris ca fiind managerul afacerilor adjunctului ministrului timp de mulți ani și unul dintre proprietarii nominali ai averii sale.

Conform RBK, forțele de aplicare a legii efectuează zeci de percheziții legate de cazul lui Ivanov, inclusiv în regiunile Krasnodar și Stavropol.

Potrivit unei surse din cadrul RBK, Ivanov a fost reținut marți la ora 17:00 în biroul său de serviciu. În aceeași zi, Ministerul Apărării a avut o ședință la care au participat atât Șoigu, cât și Ivanov.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat marți că Vladimir Putin a fost informat despre arestarea lui Ivanov. “De asemenea, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a fost informat din timp”, a spus Peskov jurnaliștilor.

Șoigu încă nu a comentat arestarea adjunctului său.

Despre imobiliare și soții lui

Timur Ivanov ocupă postul de adjunct al ministrului apărării din 2016 și este considerat un apropiat al lui Serghei Șoigu.

Conform unei surse din “Vyorstka” (publicație inclusă în registrul “agenților străini”), apropiată de structurile de forță, tocmai Șoigu l-a adus pe Ivanov în structurile ministerului în 2013. Înainte de asta, au lucrat împreună în guvernul regiunii Moscova.

Ivanov este responsabil pentru achizițiile de produse militare și supraveghează construcția, reconstrucția și reparațiile capitale ale obiectelor Ministerului Apărării – inclusiv în teritoriile ocupate din Ucraina.

“Întrebările către Ivanov au existat de mult timp”, indică sursa “Vyorstka”.

Adjunctul ministrului a gestionat cele mai mari construcții – reconstrucția Mariupolului, construcția Catedralei Principale a Forțelor Armate ale Rusiei, a cosmodromului “Vostochny”, a centrului medical al Ministerului Apărării pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

În noiembrie 2022, aliații lui Alexei Navalnîi au publicat o investigație în care au relatat despre averea și finanțele adjunctului ministrului și ale fostei sale soții, Svetlana.

În anchetă s-a susținut că Timur Ivanov și familia sa petreceau vacanțele de vară pe Coasta de Azur din Franța și organizau petreceri costisitoare. Din 2022, Timur Ivanov este sub sancțiuni ale SUA și Uniunii Europene, însă soției sale i s-a reușit să evite sancțiunile și a continuat să călătorească în Europa după începutul războiului, au scris aliații lui Navalnîi.

Într-o altă anchetă, apărută după jumătate de an, s-a spus că Ivanov are o nouă soție – fosta consilieră a șefului Ministerului Apărării al Federației Ruse, Maria Kitaeva. După invazia Rusiei în Ucraina, ea a călătorit și ea prin Europa, deoarece nu a fost supusă sancțiunilor.

Publicația “Povești Importante” (inclusă de autoritățile ruse în registrul “agenților străini”, precum și declarată organizație nedorită) cu referire la “surse apropiate de FSB” scrie că pe lângă corupție, Ivanov este de asemenea suspectat de trădare.

“Mita este pentru public. Deocamdată nu vor să vorbească public despre trădare – este un scandal mare: totuși, este vorba despre adjunctul ministrului apărării”, a declarat unul dintre interlocutorii publicației.

Apărătorii lui Ivanov neagă acest lucru. “Nu există alte acuzații în afară de acuzația declarată de luare de mită”, a declarat avocatul Murad Musaev pentru “RIA Novosti”.

„Elementul jocului împotriva lui Șoigu”

Politologul Mihail Vinogradov a văzut în cazul adjunctului lui Șoigu “o dorință evidentă de a crea o imagine” cu accent pe arestarea “unui militar, nu a unui corupt”.

El a amintit de rapoartele mass-media despre cinci ani de “monitorizare” a adjunctului ministrului și se întreabă: “De ce a fost necesar să se încheie brusc o operațiune atât de îndelungată – mai putea fi investigat atât de multe?”

În același timp, politologul Tatiana Stanovaya atrage atenția asupra faptului că arestarea lui Ivanov “nu a fost transformată într-un spectacol public” – “nu s-a recurs la discreditarea publică a unei persoane apropiate lui Șoigu”.

“Dar există cu siguranță un element de joc împotriva lui Șoigu aici”, consideră ea.

“În ultimele șase luni – un an, Șoigu și-a restabilit pozițiile în ochii lui Putin și s-a apropiat vizibil de el, gestionând destul de eficient fluxul de informații despre afacerile militare care ajunge la președinte”, scrie Stanovaya în canalul său de Telegram.

Pe 7 mai va avea loc inaugurarea lui Putin, care intră în al cincilea mandat prezidențial. După aceasta, în Rusia trebuie să fie format un nou guvern.

#Timur_Ivanov #Șoigu #arest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button