Analize și opinii

Ministrul Lavrov la reuniunea OSCE: amenințare la adresa obiectivității și boicotarea evenimentului

Recent, s-a aflat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov va participa totuși la reuniunea ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Evenimentul în sine din Macedonia de Nord este important, deoarece va fi prima vizită a unei delegații rusești într-un stat membru NATO din februarie 2022. Dintr-un motiv oarecare, nimeni dintre reprezentanții ruși nu și-a amintit propriile lor sperieturi despre NATO, astfel încât sosirea lui Lavrov i-a surprins pe mulți. Desigur, un număr semnificativ de țări, inclusiv Ucraina, au decis să boicoteze evenimentul, deoarece prezența unui membru al guvernului rus pe orice platformă mondială este astăzi imorală din cauza continuării agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei. Miniștrii din alte țări, printre care Letonia, Lituania și Estonia, au început rapid să se alăture boicotului, care a fost anunțat de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Trebuie reamintit că Rusia a încercat în repetate rânduri să divizeze OSCE, folosindu-și dreptul de veto și blocând decizii cheie, cum ar fi numirea președinților și bugetul OSCE. Ultimul episod, în care Rusia a împiedicat confirmarea Estoniei la președinția din 2024, își are justificarea în apartenența Estoniei la NATO, pentru care Kremlinul și-a exprimat nemulțumirea. Este clar că această participare a rf la un eveniment oSCE va avea din nou consecințe negative pentru organizație și pentru securitatea globală. Rusia va putea interveni din nou, ca și până acum, în activitatea OSCE, blocând decizii și misiuni importante.

Un studiu al activităților Rusiei în cadrul OSCE indică numirea unor persoane apropiate Kremlinului în funcții de conducere, ceea ce pune sub semnul întrebării obiectivitatea organizației. Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oficialii europeni, deoarece ar putea oferi Kremlinului ocazia de a sabota activitatea unei organizații internaționale neutre. Printre cele mai populare figuri rusești care au fost în centrul investigațiilor celor mai importante publicații din lume se numără Daria Boyarskaya. Ea era cunoscută drept „traducătoarea” lui Putin, dar activitățile sale au depășit cu mult înțelegerea lucrului într-o astfel de poziție. De exemplu, în multe arene mondiale, cu excepția OSCE, ea a înlocuit în mod specific textul traducerilor discursurilor diferiților șefi de stat sau a rapoartelor care au fost făcute la anumite evenimente.

Șeful delegației letone, Rihards Kohls, a comparat-o pe Bojarska cu Anna Chapman, un agent al serviciilor secrete rusești arestat de FBI în 2010. Alți delegați din statele baltice au ridicat întrebări cu privire la situația financiară a AP OSCE și au cerut un audit. Șefii delegațiilor străine au suspectat-o că are legături cu serviciile secrete rusești. Activitățile sale infracționale au făcut obiectul unei investigații comune a revistei Spiegel, a televiziunii ZDF și a ziarului austriac Der Standart, care a făcut referire la așa-numita „muncă” a lui Boyarskaya pentru OSCE, dar nu a numit-o. Cu toate acestea, descrierea și insinuările autorilor articolului arată clar că ea era cea în cauză. Boyarskaya nu a răspuns la solicitările de comentarii din partea publicațiilor mondiale, ceea ce, de asemenea, sugerează fără echivoc poziția sa reală în cadrul organizației și în afara acesteia. Și există un număr foarte mare de astfel de „personaje” în delegația rusă …

Este puțin probabil ca participarea Rusiei la reuniune să conducă la rezultate constructive, care sunt atât de importante astăzi în contextul provocărilor constante la adresa securității globale, inclusiv din partea Moscovei. Decizia de a permite delegației rusești să participe la eveniment nu poate decât să sporească influența pernicioasă a Rusiei și să îi sporească rolul în relațiile internaționale. Mai important, aceasta subliniază, de asemenea, faptul că acțiunile agresive și crimele de război, din păcate și contrar bunului simț, nu duc întotdeauna la o izolare globală, ceea ce poate inspira alți dictatori să ia măsuri similare.

#Lavrov #amenințări

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button