Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Sprijinul global al lumii pentru Ucraina continuă

La 8 martie, Secretarul General al ONU, António Guterres, a vizitat capitala Ucrainei, Kiev. Bineînțeles că s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Discuțiile lor au durat în spatele ușilor închise, dar au fost urmate de o conferință de presă oficială, în cadrul căreia atât Zelensky, cât și Guterres au prezentat foarte pe scurt planurile și inițiativele lor comune pentru viitor.

Președintele ucrainean a reiterat importanța sprijinului și asistenței din partea comunității mondiale nu numai pentru cetățenii ucraineni, ci și pentru forțele militare ucrainene, deoarece acestea reprezintă cheia înfrângerii agresorului reprezentat de Federația Rusă. Rusia rămâne o amenințare nu doar pentru Ucraina și întreaga Europă, ci și pentru lumea globală. Acest lucru este dovedit nu numai de amenințările directe și de agresiunea militară împotriva Ucrainei de către rf, ci și de legăturile sale „ambigue” cu alte țări teroriste precum Iranul.

Zelenski și Guterres au reamintit că Rusia continuă să comită crime împotriva umanității – genocidul poporului ucrainean, deportarea populației locale din teritoriile ocupate, represiunea, jafurile, violența și masacrarea prizonierilor de război. Situația nu s-a schimbat deloc de la ultima vizită a secretarului general al ONU, în aprilie anul trecut – atunci rf a lansat un atac masiv asupra Kievului, la fel ca în noaptea de 8 spre 9 martie, când Guterres și Zelenski și-au încheiat întâlnirea.

Guterres a declarat că este important să se înființeze un tribunal internațional special pentru a investiga crimele Rusiei, deoarece toți cei responsabili de agresiunea militară împotriva Ucrainei ar trebui să fie aduși în fața justiției. În plus, o astfel de decizie ar contribui la prevenirea repetării acestei situații în viitor. Anterior, experții internaționali au menționat că este posibil un precedent cu o nouă agresiune militară rusă împotriva Ucrainei.

Un alt subiect important a fost exportul de cereale ucrainene. Atât Zelensky, cât și Guterres au subliniat că inițiativa privind cerealele ar trebui prelungită, deoarece Rusia nu a oprit acțiunile militare împotriva Ucrainei de un an și nu a părăsit Marea Neagră. Este necesar să împiedicăm Rusia să creeze o foamete și o criză artificială în țările care au mai multă nevoie de alimente.

Cu toate acestea, reamintim că, din moment ce Rusia este încă nu numai un stat membru al ONU, ci și participă ilegal la Consiliul de Securitate – țara teroristă îl va prezida în luna aprilie a acestui an. Un astfel de lucru nu este doar o farsă, ci și o bătaie de joc la adresa delegației ucrainene la ONU și a cetățenilor Ucrainei. Problema expulzării Rusiei din organizație este foarte importantă. O astfel de decizie nu ar contribui la o escaladare a conflictului, ci ar arăta fermitatea principiilor dreptului internațional, demonstrând supremația acestuia.

Cu toate acestea, până în prezent, situația nu se schimbă. Agresorul se simte în siguranță în ceea ce privește președinția sa la Consiliul de Securitate și dreptul său de veto. Expulzarea Rusiei din ONU este un pas necesar pentru a demonstra puterea legii asupra regimului criminal al lui Putin. În caz contrar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, întregul sistem de drept și ordine internațională trebuie schimbat, deoarece nu va fi eficient și va contrazice normele și principiile sale.

#sprijin #militar #Ucraina #război #ONU

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button