NATO trebuie să susţină, pe lângă Ucraina, şi ceilalţi parteneri vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care este ţinta acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei. Despre acest lucru a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, care se află la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles. Astfel, România va contribui în continuare la programele de dezvoltare a capacităţilor de apărare ale Alianţei – 750.000 de dolari pentru Republica Moldova, transmite sursa.
„Vom începe cu o foarte oportună comisie NATO-Ucraina, este prima după 2017. Au trecut şase ani de când nu a mai avut loc nicio astfel de întâlnire şi suntem foarte bucuroşi că îl avem alături de noi pe ministrul (de externe ucrainean Dmitro) Kuleba. Şi, în acelaşi timp, aşteptăm cu nerăbdare să avem o întâlnire similară cu preşedintele Zelenski la Vilnius”, a spus Bogdan Aurescu.
El a reamintit că sprijinul aliat pentru Ucraina va trebui să continue atâta timp cât va fi necesar „pentru că, aşa cum am menţionat de multe ori, dacă ne dorim pace în regiune, în spaţiul euroatlantic, trebuie să facem Ucraina să câştige acest război, nu există altă opţiune”.
În acelaşi timp, a afirmat Aurescu împreună trebuie să susţinem şi ceilalţi parteneri vulnerabili din regiune, de exemplu Republica Moldova, care este ţinta unor acţiuni destabilizatoare ale Rusiei.
El a reamintit că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni o vizită la Bucureşti, prilej cu care a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele român Klaus Iohannis „despre cum să facem Moldova mai rezilientă şi mai sigură”.
„De aceea România se va angaja şi va anunţa astăzi şi mâine faptul că vom contribui în continuare la programele de dezvoltare a capacităţilor de apărare ale Alianţei – 800.000 de dolari pentru Ucraina şi 750.000 de dolari pentru Republica Moldova pentru a le ameliora capacităţilor de apărare”, a mai spus ministrul român de externe.