InternaţionalPolitică

Mircea Geoană: „Noi nu avem niciun indiciu în acest moment că ar exista un risc de natură militară la adresa Republicii Moldova”

În prezent, NATO nu deține indicii cu privire la un eventual risc de natură militară la adresa Republicii Moldova. În același timp, NATO este în căutarea unei soluții politice și diplomatice pentru detensionarea situației de la granițele Ucrainei. Declarația a fost făcută de către Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, în timpul unui interviu oferit în exclusivitate pentru TVR Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”.

„Noi nu avem niciun indiciu în acest moment că ar exista un risc de natură militară la adresa Republicii Moldova, inclusiv în dialogul pe care îl avem cu liderii de la Chişinău acest lucru ne este confirmat. Asta nu înseamnă că în acest context regional foarte complicat şi în zona folosirii energiei ca o armă strategică de către Federaţia Rusă şi în contextul presiunii economice, pentru că atunci când există instabilitate la nivel regional, există o mai mare nervozitate pe pieţele internaţionale şi automat economiile suferă”, a declarat oficialul român, numărul doi la conducerea NATO, transmite sursa.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit și la dialogul pe care l-a avut cu ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu, în format bilateral, dar şi trilateral NATO-UE-Republica Moldova împreună cu reprezentanții UE.

„Am discutat despre faptul că R. Moldova e un partener comun al UE şi al NATO. Am avut o întâlnire foarte utilă şi productivă în care ne-am uitat împreună cum am putea să ajutăm R. Moldova în creşterea rezilienţei sale. Uitaţi-vă câte şocuri, chestiuni legate de o mai bună pregătire în zona cibernetică şi NATO deja a oferit sprijin şi expertiză în dimensiunea cyber. Împreună cu UE putem să facem şi mai mult. Pe chestiuni legate de creşterea capacităţii administrative în Republica Moldova unde există o direcţie reformistă, europeană, dar noi recunoaştem că e nevoie de mai mult sprijin pentru creşterea capacităţii instituţionale pentru a putea să scrie proiecte, pentru a atrage investitori”, a precizat Geoană.

Oficialul a amintim că sunt multe zone în care NATO şi UE colaborează cu Republica Moldova, întrucât sunt 30 de ani în care țara noastră e partener al Alianței.

„Avem o relaţie foarte robustă, foarte pragmatică, constructivă. Respectăm neutralitatea Republicii Moldova şi suntem hotărâţi să investim în continuare într-o ţară care are tot dreptul de a-şi alege drumul pe care îl doreşte şi aceasta e obligaţia, datoria şi planul de acţiune pe care îl avem în relaţia noastră cu Republica Moldova”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

În cadrul vizitei la Bruxelles din 24-25 ianuarie anul curent, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct Mircea Geoană. În cadrul discuţiei, interlocutorii au stabilit punctual paşii ulteriori pentru implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023 aprobat recent de guvern, ministerului de externe revenindu-i rolul de coordonator al acestui proces.

„Este un plan cuprinzător, este util pentru că asta ne-a solicitat partenerii din Republica Moldova, dar e şi suficient de flexibil pentru a putea de ambele părţi să introducem elemente suplimentare dacă situaţia sau necesităţile vor impune o astfel de flexibilizare”, a conchis Mircea Geoană.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button