Societate

Moldova a devenit alegerea tinerilor străini. Câți studenți au obținut permise de ședere și din ce țări vin aceștia

Aproape 2300 de cetățeni străini au obținut până acum permise de ședere cu scop de studii în Republica Moldova. Datele Inspectoratului General pentru Migrație incluse în sistemul informațional național arată că în țară sunt înregistrați 2 262 străini, dintre care 101 străini sunt înmatriculați la studii preuniversitare, 2078 la studii universitare și 83 de străini la studii postuniversitare, transmite sursa.

De la începutul anului în curs, Inspectoratul General pentru Migrație a eliberat 94 de permise de ședere la studii preuniversitare, 821 permise de ședere la studii universitare și 30 permise la studii postuniversitare, ceea ce constituie cu aproximativ 500 permise mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2022.

După numărul studenților înmatriculați în universitățile din țară, de la 1 ianuarie 2023 și până în prezent, pe primele 5 locuri se situează următoarele țări: India -447 de studenți, Israel- 176 de studenți, Camerun -91 de studenți, Ucraina- 46 de studenți și Nigeria- 31 de studenți.

De menționat că în luna august curent au intrat în vigoare noile modificări legale privind regimul străinilor în Republica Moldova. Astfel, tinerii străini care au ajuns în țară vor putea munci mai multe ore pe an decât era posibil până nu demult. Numărul orelor a fost majorat până la 1564 de ore pe an. Anterior aceștia nu puteau desfășura activități de muncă, în conformitate cu legislația muncii, pe o perioadă care nu trebuia să depășească 10 ore pe săptămână sau echivalentul în zile în decursul unui an.

#studenți #studii #migranți

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button