Economie

Moldova are nevoie de o nouă centrală modernă de cogenerare de înaltă eficiență

Secretarul de stat Constantin Borosan face apel pentru elaborarea Studiului de fezabilitate pentru construcția centralei electrice noi de cogenerare, pentru producerea simultană a energiei electrice și termice, de înaltă eficiență în cadrul Termoelectrica.

Potrivit lui, Moldova are nevoie de o nouă centrală modernă de cogenerare de înaltă eficiență, iar în acest sens, căutăm companii interesate de a elabora Studiul de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru Termoelectrica S.A., transmite sursa.

El susține că în cadrul studiului urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare.

Totodată, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare – pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propuse spre implementare.

„Construirea unei noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență, care să înlocuiască instalațiile existente, va juca un rol important în asigurarea securității energetice a țării și în dezvoltarea sistemului energetic național. De asemenea, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor”, mai adăugă Borosan.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan.

Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 de euro MW.

Restul energiei electrice este cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 de euro pentru MW/h.

#Moldova #nouă_centrală_modernă #Studiul_de_fezabilitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button