Economie

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege privind acordarea subvențiilor pentru mai multe categorii de producători agricoli

Mai mulți producători agricoli micro și mici din Republica Moldova vor putea beneficia de subvenții. Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de modificare a legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Documentul prevede îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor. Totodată, modificările se referă la includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – „producătorul agricol micro”, care deține până la 2 hectare de teren agricol arabil.

Astfel, va putea solicita subvenții „producătorul agricol micro”, care deține până la 2 hectare de teren agricol arabil; „producătorul agricol mic” – care deține de la 2 până la 10 hectare de teren agricol arabil. De asemenea, vor beneficia de subvenții „producătorul agricol mijlociu”, care deține cu drept de proprietate sau posesie și folosință de la 10 până la 75 de hectare de teren agricol arabil; „producător agricol mare”, care deține mai mult de 75 de hectare de teren agricol arabil.

Proiectul a fost elaborat pentru a facilita accesul producătorilor agricoli la sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR), precum și pentru a îmbunătăți politicile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural prin ajustare la necesitățile economiei naționale.

Documentul mai include eficientizarea procesului de monitorizare privind recepționarea cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale. Se propune prezentarea unor rapoarte de activitate lunar, semestrial și anual, în vederea evitării creării datoriilor față de solicitanții de subvenții.

În cadrul ședinței plenare, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, a menționat că proiectul urmează a fi consultat cu asociațiile de producători agricoli și, ulterior propus spre aprobare în lectura a doua.

De menționat că, până la 1 octombrie 2021, au fost recepționate 3143 de cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale în sumă de 544,4 de mil. de lei. Totodată, în anul 2021, valoarea FNDAMR constituie 1,1 mlrd. de lei. Pentru subvenții post-investiționale sunt prevăzute 773,9 mil. de lei.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button