Economie

Moldovenii contractează mai multe credite nebancare

Volumul creditării de către instituţiile de creditare nebancare şi companiile de leasing a crescut cu 21,3% în prima jumătate a anului 2022.

Potrivit Infotag, astfel de date au fost furnizate vineri de autoritatea de reglementare a pieţei financiare – Comisia naţională a pieţelor financiare (CNPF), transmite sursa.

În prima jumătate a anului, soldul creditelor nebancare şi leasingului financiar al organizaţiilor de creditare nebancară (OCN) şi asociaţiilor de economii şi împrumut (AEÎ) s-a cifrat la 13,7 miliarde lei, dintre care 12,6 miliarde lei au fost oferite de sectorul OCN şi aproximativ 1,1 miliarde lei – de către AEÎ.

Valoarea totală a activelor OCN a crescut cu 2,4 miliarde lei, comparativ cu trimestrul II 2021, ajungând la 14,8 miliarde lei.

La 30 iunie, capitalul propriu al OCN a depăşit 4,6 miliarde lei, înregistrând o creştere de 12,5%.

Potrivit CNPF, ponderea creditelor neperformante de peste trei luni pe acest segment de piaţă a constituit 12,3%, faţă de 13,7% în prima jumătate a anului 2021.

Din 1 iulie 2022, 136 de companii cu drept de a desfăşura activităţi de creditare nebancară erau înscrise în Registrul OCN.

29 de organizaţii au luat decizii privind lichidarea sau suspendarea activităţilor.

225 de asociaţii de economii şi împrumut deţineau licenţe profesionale.

Dintre acestea, 161 sunt licenţe de categoria „A”, 63 sunt licenţe de categoria „B”, iar o asociaţie este autorizată de asociaţia naţională centrală.

#Economie #Moldova #criză #credite

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button