Economie

Motivul pentru care Moldova nu are operatori care să efectueze curse low-cost din UE

Taxele aeroportuare mari împiedică operatorii low-cost din UE să vină în Republica Moldova. În țările vecine operatorii low-cost operează curse spre diferite destinații la prețuri care variază între 15 – 30 de euro, scrie BANI.MD.

„Am avut discuții cu Ryanair și ei ne-au spus că taxele aeroportuare sunt foarte mari – 24 de euro. Atâta timp cât nu ne dați un preț de 5-7 euro per pasager nu avem cum să zburăm. Chiar și cel mai scump aeroport din Londra oferă taxe de 5 și 15 euro per pasager”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, chiar și la unicul operator, prezent în Republica Moldova, Wizzair prețurile la bilete sunt mai mari decât dacă taxa aeroportuară ar fi fost mai mică.

Specialiștii susțin că politica de prețuri a unei companii low-cost diferă de cea a unei companii de linie. Costurile per fotoliu pentru un kilometru sunt calculate în funcție de capacitatea avionului, nivelul de ocupare a locurilor din fiecare cursă, dar și de taxele aeroportuare. Astfel, pentru a fi cât mai eficiente, aceste curse sunt efectuate pe distanțe cuprinse între două și trei ore de zbor, cu aeronave a căror capacitate minimă e de 150 de locuri.

Cât costă o călătorie din Chişinău şi una din România 

Paris. Cu rezervare de la Chişinău, un bilet de avion te costă 119 euro. Dacă decolezi din Bucureşti spre oraşul îndrăgostiţilor, zbori cu doar 20 de euro. Pentru un bilet de autocar Chişinău-Bucureşti mai scoţi din buzunar circa 260 de lei.

Madrid. Cu decolare din Chişinău, plăteşti 197 de euro. De la Târgu Mureş, doar 15 euro. Pentru a ajunge de la Chişinău la Târgu Mureş mai plăteşti circa 270 de lei, biletul de autocar.

Milano. Un zbor cu decolare din Chişinău costă 118 euro. În schimb, pentru un bilet de avion Timişoara-Milano poţi să plăteşti chiar şi 13 euro. Adaugă 40 de euro un zbor cu Carpatair de la Chişinău până în Timişoara.

Londra. De la Chişinău plăteşti 129 de euro pentru biletul de avion. De la Cluj-Napoca, plăteşti 24 de euro. Un bilet de autocar de la Chişinău la Cluj te costă 320 de lei.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button