EconomieSocietate

Motivul invocat de Guvern pentru anularea regimului Duty Free

Inițiativa legislativă a deputatului PAS Dumitru Alaiba, care prevede anularea regimului Duty Free pe teritoriul Republicii Moldova, a fost aprobată de Guvern, în pofida faptului că a constatat că existenţa acestora este o practică generală în UE.

Documentul prevede modificări la Codul vamal și Codul fiscal, în vederea promovării principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile de comerț amplasate în zonele vamale, precizează Guvernul, transmite sursa.

Magazinele la hotar vor rămâne, dar fără regim Duty Free

Potrivit proiectului, regimul Duty Free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele Duty Free vor activa până la expirarea licenței curente.

Respectiv, magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa până la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa până la 3 septembrie 2023.

Pe de altă parte, Guvernul precizează că se propune doar anularea regimului Duty Free pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu și eliminarea punctelor comerciale de la punctele de trecere a frontierei.

Astfel, acestea vor putea opera în continuare, „cu achitarea integrală a tuturor impozitelor și taxelor, fără excepții, fapt care va asigura venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice”.

Guvernul: Magazinele Duty Free  o practică general acceptată în UE şi lume

Potrivit notei informative, temeiurile de inițiere a elaborării proiectului de lege derivă din necesitatea asigurării unei echități fiscale în partea ce ține de impozitarea mărfurilor care sunt comercializate atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în zonele de control vamal amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, în nota informativă elaborată de Ministerul Finanţelor se menţionează că, după ce a examinat practica UE, a constatat că „menținerea magazinelor Duty Free exclusiv la ieșirea din țară și exclusiv în aeroporturi reprezintă o practică general acceptată în lume, aceasta contribuind la promovarea producției autohtone, la atragerea consumatorilor străini, precum și la sporirea activităților operatorilor economici în zonele delimitate”.

Autorităţile nu pot controla magazinele Duty Free?!

În pofida acestui argument, Guvernul a susţinut proiectul, invocând atât argumentele expuse în nota informativă la proiect, cât şi faptul că ar avea dificultăți la asigurarea controlului asupra acestor magazine.

„În cazul în care există dificultăți la asigurarea controlului asupra regimului respectiv și, în consecință, riscuri de concurență neloială, se consideră oportune, în vederea reducerii acestora, examinarea posibilității de modificare a cadrului normativ aferent și revizuirea asortimentului de mărfuri pasibil comercializării în magazinele Duty Free”, se afirmă în nota informativă elaborată de Ministerul Finanţelor.

Un studiu recent, realizat de compania Novel, a scos la iveală faptul că magazinele Duty Free din Republica Moldova au devenit una dintre principalele surse de țigarete pentru piața neagră din România.

Astfel, o treime din țigările din Duty Free ajunse pe piața românească sunt din magazinele Duty Free din Republica Moldova, poziția de lider revenind țigărilor produse de fabricile locale.

De notat că în Republica Moldova există două mari rețele de magazine Duty Free: una este controlată de DFM SRL, care a fost recent preluată de Arie Geler, bancher rus cu cetățenie israeliană, iar a doua este a firmei Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri francez Arif Franck Charles.

#Duty_Free #Guvern #Dumitru_Alaiba #Moldova #anularea_regimului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button