Necategorizat

Mureșan spune când ar putea începe negocierile de aderare la UE

Uniunea Europeană înțelege cât este de importantă R. Moldova pentru securitatea pe continentul european, iar R. Moldova nu este singură. Declarația a fost făcută de eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, eurodeputatul român a precizat că R. Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE chiar la finele anului 2023 dacă îndeplinește anumite condiții, transmite sursa.

„Este foarte important ca UE să spună R. Moldova care sunt etapele procesului de apropiere și integrare în Uniunea Europeană. R. Moldova a depus cererea de aderare la UE și UE a răspuns pozitiv acordând R. Moldova statutul de stat candidat împreună cu o listă de nouă reforme de implementat pe care Guvernul R. Moldova le implementează. De îndată ce aceste nouă reforme vor fi implementate UE are obligația să spună R. Moldova ce urmează. Iar în opinia mea este că următoarea etapă trebuie să fie începerea negocierilor pentru aderarea la UE. Dacă anul acesta R. Moldova termină de implementat cele 9 reforme atunci UE trebuie să deschidă negocierile de aderare anul acesta”, a declarat eurodeputatul. 

Siegfried Mureşan a mai spus că UE apreciază sprijinul R. Moldova oferit ucrainenilor și că acesta este și un prilej pentru a începe cât mai curând negocierile de aderare la UE. 

„Știm că procesul va fi unul complicat, anevoios în care sunt multe lucruri de făcut, reforme de implementat, dar trebuie să arătăm că avem voință, atât la Chișinău, cât și la nivel european pentru a parcurge acest proces. Cred că aceasta așteaptă oamenii în R. Moldova și UE are în momentul de față o mare simpatie pentru R. Moldova. Există încredere în parcursul european, există încredere în Guvernul de la Chișinău, în președintele R. Moldova, există dorință de a ajuta. UE înțelege cât este de importantă R. Moldova pentru securitatea pe continentul european. UE apreciează tot ceea ce R. Moldova a făcut inclusiv în sprijinul refugiaților ucraineni de la începutul războiului și trebuie să folosim acest moment pentru a începe negocierile cât mai curânt, eu spun chiar anul acesta. 

De asemenea acesta a precizat că Uniunea Europeană nu trece cu vederea situațiile care au loc la Chișinău menționând că Legislativul european este la curent cu încercările disperate ale Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova. 

„Este foarte important că R. Moldova nu este singură. Chiar ieri am avut în plenul parlamentului european un nouă dezbatere privind situația din R. Moldova. În cadrul acestei dezbateri, toți europarlamentarii din multe state membre ale UE din toate fracțiunile Parlamentului European și Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate toți au spus următorul lucru: trebuie să întărim R. Moldova pentru ca încercările de destabilizare, încercările de a provoca și de a face deranj să nu aibă succes. Lumea la nivel european înțelege că oamenii în R. Moldova doresc modernizare, doresc un stat puternic, iar Federația Rusă dorește o R. Moldovă slabă. Oamenii înțeleg că F. Rusă încearcă să stabilizeze și oamenii la nivel european vor să ajute, liderii europeni vor să ajute. Și în cadrul acestei dezbateri toată lumea a spus: vedem protestele, știm că oamenii sunt duși la proteste că nu merg de bună voie, știm că sunt plătiți, am văzut asta pe o mulțime de înregistrări, toată lumea este informată și toată lumea vrea să ajute”, a punctat Siegfried Mureşan. 

#Mureșan #aderare #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button